szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szigorú korlátozásokat jelentett be Mark Rutte holland miniszterelnök a koronavírus-mutánsok érkezésére készülve.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Egy sor újabb, koronavírus miatti korlátozást jelentett be szerdán Mark Rutte holland miniszterelnök – írja a NL Times. Fel kell készülni – fogalmazott a kormányfő –, mert közelednek az újabb, fertőzőbb koronavírus-variánsok. Hugo de Jonge egészségügyi miniszter pedig arra figyelmeztetett az erről szóló sajtótájékoztatón:

A harmadik hullámra figyelmeztetnek a szakértők, és ezt komolyan kell vennünk.

A korlátozások között szerepel az este fél 9 és hajnali fél 5 közötti kijárási tilalom, melyet az AFP szerint most első alkalommal vezetnek be az országban. Ennek szabályai hasonlóak a magyar szabályokhoz: csak vészhelyzet esetén, hatósági utasításra, illetve munkavégzés, esetleg kutyasétáltatás miatt hagyhatja el valaki az otthonát. Ez csak péntektől lépne életbe – a kormány már elfogadta, de a többi intézkedéssel szemben erről a holland parlamentnek is döntenie kell. Rutte azt mondta erről:

Tartsuk magunkat együtt a korlátozásokhoz. Pozitív eredmények láthatóak minden európai országban, ahol ilyen kijárási korlátozást vezettek be.

Ezzel szemben már szerdától életbe lép a beutazási tilalom: Hollandia nem fogad utazókat az Egyesült Királyságból, Dél-Afrikából, és egy sor dél-amerikai országból, ahol megjelent már a járvány újabb, Brazíliához köthető változata. Aki bárhonnan máshonnan utazik, azon Hollandiába érkezésekor egy gyorstesztet végeznek. Szintén szerdától érvényes, hogy a háztartások egyidejűleg nem fogadhatnak egynél több olyan vendéget, aki 13 évesnél idősebb. Hétfőtől pedig 50 főben maximalizálják a létszámot a temetéseken.

A holland iskolák a tájékoztatás szerint február 8-ig tartanak zárva, a kijárási tilalom pedig 10-ig érvényben lesz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
“Először el kell fogadnunk az új szabályokat, aztán meglátjuk, hogy mit cselekszik Orbán Viktor”

“Először el kell fogadnunk az új szabályokat, aztán meglátjuk, hogy mit cselekszik Orbán Viktor”

Az Európai Unió egy évnyi emissziójával csökkent tavaly a szén-dioxid-kibocsátás

Az Európai Unió egy évnyi emissziójával csökkent tavaly a szén-dioxid-kibocsátás

Németországban terjeszkedik a Kifli.hu működtetője

Németországban terjeszkedik a Kifli.hu működtetője