szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jens Spahn elégedetlen azzal, ahogy tartományi szinten kezelik a járványt. Törvénnyel emelné szövetségi szintre korlátozások bevezetését, hogy egy 2–3 hetes zárlattal megtörjék a fertőzés terjedését.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Félre kell tenni a pártpolitikai vitákat Németországban, és meg kell törni az új típusú koronavírus járványának harmadik hullámát, amihez két-három hétre le kell zárni az egész országot - közölte Jens Spahn német szövetségi egészségügyi miniszter Berlinben.

A miniszter szerint Németország nagyon hasonló helyzetben van, mint a járvány második hullámának felerősödése előtt tavaly októberben. A fertőző betegségek elleni védekezés ügyében az illetékes tartományi kormányoknak vannak eszközeik az újabb hullám feltartóztatásához, ám a tartományok között még a járványhelyzet súlyosságának megítélésében sincs egyetértés, és emiatt nem hozzák meg a feltétlenül és azonnal szükséges intézkedéseket.

Pedig szerinte a húsvéti időszak az iskolai szünet miatt "tökéletes" lett volna a "hullámtörő" zárlatra. Arról, hogy a szövetségi berendezkedés milyen feszültségeket okoz a német járványkezelésben, itt írtunk bővebben:

Kemény dió Németországnak a válság, Merkelt legyőzték a kiskirályok

A koronavírus-járvány kezelése során a stabil német föderalizmus és a távozó Merkel gyönge pontjaira világított rá egy végül meg sem valósult szabadnap ötlete.

Jens Spahn szerint ezért meg kell fontolni, hogy miként lehet szövetségi szintre emelni a járványügyi korlátozások szabályozását. Azt is mondta, hogy a szövetségi kormányban már dolgoznak a vonatkozó törvény módosításán.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!