szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A tengeri emlőst Messanges város közelében találták meg, a beteg állat nem tudott lemerülni, és kénytelen volt lenyelni azt, ami a tenger felszínén éppen akadt.

Tizenhat kilogramm műanyagszemetet találtak egy elpusztult csőröscet gyomrában Franciaországban.

A több mint ötméteres tengeri emlős bomló tetemére szombaton bukkantak sétálók Franciaország délnyugati, atlanti partvidékén, Messanges város közelében.

Szakértők szerint a nőstény csőröscet egy parazitabetegségben pusztult el, de az emésztőrendszerében felhalmozódott műanyaghulladék minden bizonnyal felgyorsította az állat halálát.

A csőröscetek aktív vadászok, amelyek akár 1000 méter mélyre is lehatolnak táplálékot keresve. A beteg példány nem tudott lemerülni, kénytelen volt lenyelni azt, ami a tenger felszínén éppen akadt, így a sok műanyagzacskót és egyéb plasztikhulladékot.

(null)

(null)

A tengeri emlősök partra vetődését figyelő francia hálózat, a Pelagis szakértője, Willy Dabin szerint a tengerben lévő műanyaghulladék csak ritkán okozza közvetlenül a tengeri emlősök halálát – a Franciaország és tengerentúli megyéiben évente talált 2000 állat mindössze 2-3 százaléka esetében –, nagyobb problémát jelent az a műanyag, amelyet az ilyen szemetet lenyelő halak elfogyasztásával kerül a szervezetükbe.

A csőröscetek a delfinfélék után a második legnépesebb fogascetcsoportot alkotják, mégis alig ismertek.