HVG Extra Business
HVG Extra Business
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A mobilon és weben elérhető nyelvtanulás már jócskán túllépett a digitális szótárfüzet szintjén, a szavak magolásán túl komplexebb lehetőségeik vannak a tanulni vágyóknak. Sőt a legtöbb szolgáltatás már a motivációra is figyel.

Verbio 

A magyar fejlesztésű alkalmazás modern szótárfüzet angolul tanulóknak. A szavak manuálisan is bővíthető listájának alapját az alkalmazás fejlesztője több nyelvtanárt bevonva, a világ vezető nyelvkönyveinek szókészleteit alapul véve igyekezett összeállítani. A program a szótanuló kártyákhoz 1970-ben kifejlesztett, úgynevezett Leitner-módszert használva vezet minket végig a szavakon: figyel arra, melyik kifejezéssel mennyire boldogulunk, és amelyik szónál azt érzékeli, hogy kevésbé magabiztosan tudjuk, azt gyakrabban hozza elő. Éppen emiatt nemcsak kezdőknek és haladóknak ajánlott, hanem szinten tartásra is alkalmas. A tanuláshoz ötféle játékot használhatunk fel, melyek közül az első kettő (Hills és Aquarium) látszik a legpraktikusabbnak: itt a karakterek bevitelével kell megadni a magyar kifejezések angol megfelelőit. A Desert módban négy választási lehetőség közül kell rábökni a megfelelőre, 5 másodperc alatt. A Space és a City játékban mintha a játékmenet nagyobb szerepet kapna, mint maga a szótanulás. A menüben beállíthatjuk azt is, hogy brit vagy amerikai kiejtést használjon az app, valamint megadhatjuk napi célunkat is. (Platform: iOS | Ár: 1200 forint)

Duolingo

A sokak által ismert – magyarról angolra, angoltudással pedig 27 másik nyelvre tanító – Duolingo fejlesztői időről időre új dolgokkal állnak elő, ilyen például a közelmúltban bevezetett klubrendszer. Kitalálói a konditermekben is megfigyelhető jelenségre építenek: együtt jobb edzeni, mint egyedül. A fejlesztők szerint ugyanez lehet igaz a nyelvtanulásra is, ezért lehetővé tették olyan klubok alakítását, ahol a tagok megdicsérhetik egymást egy-egy kimagasló teljesítményért, vagy támogathatják a lemaradókat.

A már több mint 1,7 millió magyar anyanyelvű felhasználót regisztráló szolgáltatás kevesek által ismert funkciója a virtuális nyelvvizsga, amelyet a webes felületen külön oldalon, a telefonokon pedig külön alkalmazásban érhetünk el, Duolingo English Test néven. A tesztből könnyedebb, de komolyabb verzió is elérhető: a nagyjából 8–10 perces Gyorsteszt / Practice Test tudáspróbával csupán közelítő becslést kapunk nyelvismeretünkről, a Duolingo-nyelvvizsga menüpont alatt viszont már jóval komolyabb vizsgán is keresztülmehetünk – utóbbi olvasási, írási, beszéd- és szövegértési képességeinket is méri. A nagyjából 15 ezer forintos virtuális nyelvvizsga letétele mobilt vagy mikrofonnal és kamerával felszerelt gépet, 30 percet, valamint személyazonosító okiratot igényel. A rendszer minden virtuális nyelvvizsgát rögzít, majd a hangot is magában foglaló videofelvételt a Duolingo hús-vér partnerei is végignézik, hogy kiszűrjék a vizsga során külső segítséget igénybe vevőket. (Platform: web, iOS, Android, Windows | Ár: ingyenes / a virtuális nyelvvizsga ára kb. 15 ezer forint)

Tandem

A társalgás – legyen az írott vagy hangos – fontos része a nyelv elsajátításának, és a gépek még mindig nem alkalmasak a hús-vér beszélgetőpartnerek kiváltására. Az általunk kiszemelt nyelvhez, saját szintünkhöz és még általános érdeklődésünkhöz is passzoló tanulótársat azonban nem könnyű találni. E problémán segít az idegen embereket a fenti szempontok alapján összekapcsoló Tandem, amelyre regisztrálva rögtön három kérdéssel szembesülünk. Első körben olyan témaköröket kér az app, amelyekről szívesen beszélgetünk. Azután azt kell megadni, milyen emberekkel szeretnénk kapcsolatot teremteni. Harmadikként pedig saját nyelvtanulási céljainkra kérdez rá a Tandem. A válaszokat érdemes komolyan venni, ugyanis az alkalmazás ezek alapján próbál összehozni minket leendő beszélgető- és tanulópartnereinkkel. Ezután már bármiről beszélgethetünk új ismerőseinkkel, a cél az, hogy mindketten gyakorolhassuk a nyelvet. Akik szövegesen már chateltek, azok akár hang- vagy videoüzenetben is folytathatják az idegen nyelvű kommunikációt. Az alkalmazásban magánórákat is vehetünk, a tutor néven emlegetett oktatók pénzért cserébe segítenek távolról a nyelvtanulásban. Az ár közös megegyezés kérdése, a Tandem készítői 20 százalékos részesedést kérnek belőle. (Platform: iOS, Android | Ár: ingyenes, a magánórákért fizetni kell)

Drops

A nyelvtanulással kapcsolatban talán leggyakrabban felhozott kifogásnak – miszerint „nincs időm!” – megy elébe a PlanB Labs által készített Drops. Nemhogy nem követel meg ugyanis napi 5 percnél több időt, hanem nem is nagyon enged ennél többet tanulni. Az app fejlesztői szerint a korlátozás pszichológiája a rendszeresség motivációs kulcsa: amiből külső korlátozás miatt keveset kapunk, abból általában többre vágyunk. Aki sehogy sem bír magával, az pár száz forint befizetésével juthat extra percekhez, de esetileg egy-egy reklám megnézéséért cserébe tovább nyomogathatja az appot. Az alkalmazással angol, francia, német, olasz, orosz, portugál és spanyol szavak tanulására van lehetőség: nyelvenként több mint ezer szót sorakoztat fel a program, témakörökbe rendezve. Ebből már kitalálható, hogy önmagában a Drops nem elég még az alapszintű nyelvismerethez sem, de alapozáshoz, a Duolingo előtti kedvcsinálóként vagy a nyaralási-társalgási szint megközelítéséhez jól használható. (Platform: iOS | Ár: ingyenes)

Balogh Csaba cikke eredetileg a HVG Extra Businessben jelent meg.

Friss lapszámunkban olyan etikus befolyásolási módszereket mutatunk be, amelyekkel jobb hellyé tehetjük a világot, javíthatunk megítélésünkön vagy könnyebben eladhatjuk termékeinket. Keresse a magazint az újságárusoknál, vagy rendelje meg itt kedvezménnyel! Ha megtetszett az újság, fizessen elő egy évre, és Simon Sinek A jó vezetők esznek utoljára című könyvét adjuk az előfizetés mellé.

Ha érdeklik a gazdasági, üzleti témák, lájkolja a HVG Extra Business Facebook-oldalát!

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
HVG Extra Business Business magazin

Legyen ön is hatással a világra! Mutatunk 9 inspiráló történetet ehhez

A hatásgyakorlást és a befolyásolást évszázadokon át körbelengte egyfajta mítosz, amely e képességeket istenadta tehetségként értelmezte. A kognitív tudományok elterjedésével azonban kiderült, hogy bizonyos körülmények közepette az emberek meglepően hasonlóan cselekednek. És ha az emberek kiszámíthatók, a praktikák pedig ismertek, bárki képes lehet hatást gyakorolni a másikra.