szerző:
Biró Csongor

Az Opelnél már a negyedik generációba lépett a tüzelőanyag-cellás autó. Berlinben, a Michelin Challenge Bibendum rendezvényen kipróbáltuk a hangtalan kéttonnást.

Az európai szemnek szokatlan "Opel" Equinox valójában kompakt amerikai SUV, amelynek a különlegessége, hogy hidrogénből előállított elektromos áram hajtja.

©

Nem teljesen igaz, hogy hangtalan, hisz a prototípusok motorteréből állandó zümmögés hallatszott. Nem az elektromos motor hangja volt az, hanem a különböző hidrogéntartályokból a gázt pumpáló szivattyúk zakatoltak. Ettől eltekintve csendesen, méltóságteljesen és dinamikusan haladtunk a jövő autójával. Igazából az Amperára pályáztam, de arra az egyik kolléga hamarabb lecsapott, így döntöttem a HydroGen4 mellett. Nem bántam meg, nála a nagy tempó miatt lemerült az akksi, nálam ez a veszély nem fenyegetett, volt bőven hidrogén az elsőkerékhajtású Equinoxban.

A negyedik generációs tüzelőanyag-cellás autók, melyek a HydroGen4 nevet viselik, teljesen kibocsátásmentesek – a kipufogócsőből csak víz távozik. A HydroGen4 üzemanyagcella-tömb 440 sorba kapcsolt cellát tartalmaz, melyekben a hidrogén a levegő oxigénjével reagál. Nem történik égés, helyette elektrokémiai reakciókban elektromosság keletkezik, mely egy villanymotort hajt. Az egyetlen melléktermék a víz, nem keletkeznek káros kibocsátások. A nulla kibocsátáshoz természetesen az is szükséges, hogy a hidrogént ne energiazabáló vízbontással nyerjék ki, hanem környezetbarát módon, például valamilyen gyártás melléktermékeként.

©

A tüzelőanyag-cella állandó teljesítménye 73 kW (100 LE), de padlógázra a csúcsteljesítménye 94 kW (128 LE). Az autó nulláról 100 km/h-ra 12 másodperc alatt gyorsul, legnagyobb sebessége 160 km/h. Hatótávja 320 kilométer egy tankkal. Ebbe 4,2 kilogramm sűrített hidrogéngáz fér. A gáz kilója jelenleg német kutakon (Berlinben 3 is van) kilenc euró. Az elektromos teljesítménycsúcsok kezeléséhez a HydroGen4 1,8 kWh-s kapacitású nikkel-metálhidrid akkumulátorral rendelkezik. Ebbe táplálja vissza a rendszer a fékezési energiát is. A hidrogéngázt három szénszálas anyaggal megerősített tartályban a hátsó ülések és a csomagtartó alatt találjuk, 700 bar nyomás alatt. Tankolása három percig tart. Az időjárást is bírja, mínusz 15 és plusz 45 Celsius fok között biztonságosan üzemel. Ha túl vadul tapossuk a pedált, a fedélzeti számítógép figyelmeztet, hogy fogy a nafta. Hozzávetőleg 1,3 kiló hidrogént fogyaszt az autó 100 kilométerenként, energiaértékben átszámolva ez 4,6 literes gázolajfogyasztásnak felel meg. Bővebben a hidrogénes autók működéséről korábbi tesztünkben olvashatnak.

Az Opel 2005 óta fejleszt tüzelőanyag-cellás kocsikat, 2008 decembere óta a prototípusokat a Német Szövetségi Közlekedési Minisztérium támogatásával egy berlini kísérletben tesztelik hétköznapi használhatóság szempontjából. Kezdetben 10 autót állítottak üzembe, azóta már 14 rója a német főváros útjait, több mint 150 ezer kilométert futva. Mi a hesseni tartomány kormányának az autóját teszteltük, de egy-egy ilyet használ Berlinben sárga angyalként az ADAC német autóklub, az Air Liquide, az Allianz, a Bild, a Coca-Cola, az Enertrag, a Hilton, az Ikea, a Linde, a Pace, a Schindler, a Total és a Veolia.

Az Opel Hydrogen4 hétköznapokon és a nagy csomagtartó révén hétvégén is használható, a hatótávja nem igényel sok kompromisszumot, főleg Németországban - 240 kilométert garantáltan el lehet vele érni. Ide nem is jutnánk el vele, legközelebb Grazban van kút (a Shell számításai szerint egymillió dollár egy ilyen tankoló állomás létesítése). A 4,8 méteres hobbiterepjáró elektromos motorja 320 newtonméteres. Szériagyártása 2016-ban várható. A kocsi jelenlegi ára 500 ezer és egymillió euró között mozog.

Műszaki adatok és képek az Autómenedzser.hu autós portálon.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Biró Csongor Autó

Exkluzív teszt: vezettük az Infiniti hibrid nagyautóját

A Lexus után az Infiniti a második japán gyártó, amely hibrid nagyautót hoz az európai piacra. Szépen bővül a kínálat, a Lexus LS600h, a GS450h, a Mercedes-Benz S400 Hybrid és a BMW 7 ActiveHybrid mellett hamarosan érkezik az Audi A6 és a BMW 5 hibrid változata. Rövid, de exkluzív németországi tesztúton tehettük próbára a hazánkban kapható legjobb Infinitit, az M35h-t.

Biró Csongor Autó

Elektromos Smartot vezettünk

Legalább ezer-ezerötszáz elektromos Smart futkározik világszerte, elsősorban a világ zöldebb, technológiai értelemben érettebb vidékein: az Egyesült Államokban, Londonban, Németországban. A berlini szállodák előtt bérelhető biciklik mellett villanykútról egyelőre ingyen tölthető Smartokat is kölcsönözhetünk. A Michelin Challenge Bibendum rendezvényen díjtalanul élvezhettük a környezetbarát autózást a kicsi kocsival.

Biró Csongor Autó

Vezettük: Nissan Leaf

Bár többször megcsodáltam, sőt, a párizsi év autója díjátadón bele is ültem, nem vezettem még a Nissan Leafet. Genfben csak ráköszöntem, nem izgatott, hisz tudom, nálunk évtizedek múlva sem lesz tömegautó. A berlini Michelin Challenge Bibendumon aztán újra adott volt a lehetőség, ezúttal nem hagytam ki.

Biró Csongor Autó

Tüzelőanyag-cellás Mercedest vezettünk

Két éve róják Kalifornia és Németország útjait a Mercedes tüzelőanyag-cellás egyterűi. Nem vesszük észre, mert nem ott lakunk, de ha ott laknánk, akkor meg nem hallanánk: a környezetbarát autók hidrogént isznak és vizet prédikálnak, azaz nulla az emissziójuk. Berlinben, a Michelin Challenge Bibendum rendezvényen vezettük a B-osztály F-Cell változatát.