szerző:
MTI

Harminchárom milliárd forintos útfelújítás indul, melynek keretében országszerte több mint 520 kilométeren 287 kritikus állapotú szakaszon javítják majd fő- és mellékutak hibáit - jelentette be az infrastruktúráért felelős államtitkár vasárnap Leányfalun.

A munkák során a nyomvályúkat és a felületi egyenetlenségeket szüntetik meg - mondta Völner Pál.

A teljes körű felújításokat is beleértve - amelyek 89 milliárd forintot tesznek ki - a Magyar Közút Nonprofit Zrt. mint projektgazda mintegy 1200 kilométeren összesen 122 milliárd forintot fordíthat hazai és uniós forrásokból a legrosszabb állapotú, legforgalmasabb szakaszok rendbetételére 2013-2014-ben.    

A közútfejlesztő a következő héten 252 kilométernyi útszakasz fejújításáról ír alá szerződést, november elején pedig további 270 kilométernyi szakasz kerül sorra. Az államtitkár felidézte, hogy a Magyar Közút ebben évben már 456 kilométernyi utat újított meg az alsóbbrendű utak közül, és az elkövetkező évben ugyanannak a programnak a keretében további 215 kilométer felújítására kerül sor, ami egy 89 milliárd forintos projekt része.    

Völner Pál szerint a mostani 33 milliárd forintos beruházás 40 százaléka a főutakon zajlik, a maradék pedig négy- és ötszámjegyű utakra esik. Országszerte 287 helyen avatkoznak be, ott, ahol legnagyobbak a nyomvályúk, legrosszabbak a felületi egyenetlenségek. A helyszíneket a közútkezelő a megyei útügyi biztosokkal együtt választotta ki, ők hangolták össze az igényeket is.

A forrásokat úthálózat-arányosan osztották fel országosan. Ez a program is tavasszal zárul, így a két nagy projekt révén országosan 1200 kilométernyi út 122 milliárd forintnyi értékben fog megújulni - tette hozzá.    

Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott, útügyi biztos a megyei projekteket bemutatva azt mondta, a felújításokra 2,6 milliárd forint jut és közel 40 kilométer út újul meg, egyebek mellett Nagykőrösön, Monoron, Zsámbékon, Vácdukán, Budakeszin. 

Nyíri Csaba, Leányfalu független polgármestere a település legkritikusabb útszakaszán tartott sajtótájékoztatón jelezte, hogy a soha nem látott dunai árvíz jelentős károkat okozott az utakban. Elmondta, hogy a község területén mintegy 4 kilométeren történik fejlesztés a 11-es főúton, amelybe a legrosszabb állapotba került 900 méter is beletartozik.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!