szerző:
hvg.hu

A töréstesztben a Chevrolet 50 év különbséggel eresztette egymásnak két modelljét.

Az oldtimer és a mai autók összehasonlításakor gyakran hallani a "bezzeg régen még tudtak autót csinálni" megállapítást. A dolog részben igaz is, külsőre valóban úgy tűnik, mintha a tervezők néhány évtizeddel ezelőtt több időt szántak volna a formavilág kialakítására. Igaz, akkoriban még nem nagyon kellett olyan szempontokat figyelembe venni, mint fogyasztás, vagy károsanyag-kibocsátás. A modellek tekintetében azonban nemcsak kívülről, belülről is igen komoly változások történtek.

A Consumer Report nevű YouTube-csatorna még 2009-ben töltötte fel azt a videót – most a Kottke fedezett fel újra –, amin a Chevrolet két modelljét – egy 1959-es Bel Airt, valamint az abban az évben legyártott Malibut engedte egymásnak. A frontális ütközés végeredménye magáért beszél:

Bár a Bel Airben elvileg "több az anyag", a törésteszt végeredménye mégis lesújtó az 1959-es autó szemszögéből nézve. A kocsi vezető oldali ajtaja egészen a hátsó ajtó közepéig felgyűrődött, a szélvédő betört, a biztonsági öv és a légzsák híján pedig el lehet képzelni, mi történt volna, ha az ütközéskor nem egy bábu, hanem ember ül benne.

A Malibuban ezzel szemben alapból jóval kevesebb kár keletkezett, és bár szinte biztos, hogy ebben az autóban is komoly sérüléseket szenvedett volna a sofőr, a túlélési esélyei jóval nagyobbak lennének.

Hasonló érdekességekért lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!