szerző:
hvg.hu

Genfben üléseztek a csapatfőnökök, hogy eldöntsék, hogyan kellene megváltoztatni az időmérő edzés szabályait. Sikerült is megállapodniuk.

Már az idei idénytől kezdve komoly változás jöhet a Forma–1-es időmérő edzésekbe – számolt be róla az Autoblog. A genfi ülésen a csapatfőnökök és a versenysport elöljárói is egyetértettek abban, hogy változásokra lesz szükség, a tárgyalásnak pedig elvileg meg is lett az eredménye. Azért csak elvileg, mert bár a változásra már mindenki rábólintott, a javaslatot még a FIA Motorsport Világtanácsának is jóvá kell hagynia. Ha ez megtörténik, az alábbiak szerint dől majd el, hogy ki melyik pozíciót foglalhatja el a rajtrácson.

©

Az időmérő első szakasza 16 perces lesz, ahol 7 perc után kiesik a leglassabb versenyző. Ezután másfél percenként még egy-egy pilótától búcsúzik a mezőny, vagyis a Q1 végére 7-en esnek ki, és 15-en mennek tovább.

A Q2-ben hasonló lesz a szisztéma, de az csupán 15 perces lesz, és 6 perc után esik ki a leglassabb. Az etap alatt ismét 7-en vesznek búcsút az időmérőtől, így összesen 8-an szállhatnak versenybe a pole pozícióért.

Az utolsó szakaszban 14 percük marad a versenyzőknek a bizonyításra, de a leglassabb 5 perc után kiesik, majd másfél percenként újabb pilóta számára fejeződik be a nap, így az utolsó másfél percben csupán ketten versenyeznek majd a rajtelsőségért.

A csapatfőnökök és a döntnökök a szabályváltoztatástól azt várják, hogy az időmérők izgalmasabbá válnak majd.

Ha nem szeretne lemaradni a legfrissebb Forma–1-es hírekről, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!