szerző:
hvg.hu

Egyelőre még csak tesztfázisban vannak a Scania elektromos járművei Svédországban, amelyeknél már nem kell külön csatlakozóval babrálni.

A Scania buszos üzletága mutatta be azt a Södertälje városában elindult tesztprogramot, amelyben a plug-in buszukat, már vezeték nélkül is tudják tölteni. A város és a cég együttesen 32 millió svéd koronával szálltak be a projektbe.

A jelenlegi teszten részt vevő buszokat mindössze hét percig tart feltölteni a Scania indukciós töltőjével, igaz nem mennek sokat a következő töltésig mindössze 10 kilométert.

A buszokban egy 130 kW-os teljesítményű elektromotor van, a lítium-ion akkumulátorok kapacitása pedig 56 kWh.  

Számításaik szerint 2000 busz esetében évente 50 millió liter üzemanyagot tudnának megspórolni, amely azt jelenti hogy 90 százalékkal csökkenne az üzemanyagköltsége a buszok üzemeltetésének. Arról nem is beszélve, hogy a lokális károsanyag-kibocsátás és a zajterhelés is milyen hatalmas mértékben csökken, ha csöndes és tiszta elektromos buszokkal töltik fel a flottákat.

©
©
©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!