szerző:
hvg.hu

Elon Muskék továbbra is úgy égetik a pénzt, mintha végtelen mennyiségben állna nekik rendelkezésre.

A várakozásoknak megfelelően magyar idő szerint szerdán késő este tette közzé a Tesla 2018 első negyedévének pénzügyi adatait, ami ismét megmutatta, hol tart a cég. Elon Musk korábban már bemutatta, milyen tempóban halad a gyártás, ami alapján történelmi sikerről beszélt. A pénzügyi adatok azonban már nem ennyire hurráoptimisták, a szakemberek szerint azonban mégis van miért bizakodni.

Hogy rögtön a lényeggel kezdjük: minden idők legrosszabb első negyedévét tudhatja maga mögött a Tesla. A működési cash flow, azaz a készpénz áramlása -1,05 milliárd dollárt mutat, ami azt jelenti, hogy ennyivel költ többet a cég, mint amennyi bevétele van. Ez egyébként azt is jelenti, hogy az elmúlt négy negyedévből (2017q2, q3, q4, 2018q1) háromban (2017q2, q3, 2018q1) állt meg -1 milliárd dollár fölött a mutató.

©

Apadt a Tesla készpénzállománya is: míg 2017 végén 3,37 milliárd dollárjuk volt, addig mostanra ez már csak 2,67 milliárd dollár. Szóval a helyzet nem túl jó, azonban volna itt egy de.

Ahhoz, hogy a cég elkezdjen pénzt keresni, hetente legalább 5000 Model 3-at kellene legyártani és eladni. Elon Musk szerint április végén már heti 2270 darabnál jártak, ami egy héttel korábban még "csak" 2250 darab volt. Vagyis a termelés üteme folyamatosan növekszik, a várakozások alapján pedig június végére elérheti a heti 5000 darabot. Erre már csak azért is nagy szükség lenne, mert jelenleg mintegy 450 ezer előrendelést kellene teljesítenie a Teslának.

©

Muskék arra is felhívták a figyelmet, hogy még ebben a negyedévben leáll majd 10 napra a termelés (egy ilyen leállás már volt április végén). Ennek oka a fejlesztés, ami lehetővé teszi, hogy elérjék az 5000-es darabszámot.

A Bloomberg beszámolója szerint Tasha Keeney, a befektetésekkel foglalkozó ARK Investment Management elemzője úgy látja, a Tesla a veszteség ellenére egy pozitív jelentést adott ki a kezéből, a befektetőknek ugyanis jelenleg a legyártott darabszám a legfontosabb, ebben pedig folyamatosan növekszik a cég.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!