szerző:
-t-

Egyedülálló teljesítményt tudhat magáénak a 64 éves Donald Gorske, a minap döntötte meg a saját evészeti Guinness-rekordját Ami azt illeti, kicsit egyhangúan étkezik. A jókora húspogácsákra hajt.

A férfit nem véletlenül hívják az USA-ban Big Mac-nagypapinak. Dokumentációi szerint 1972. május 17-e óta csak nyolc nap telt el az életében úgy, hogy nem evett Big Macet. Azon a bizonyos első napon vette át élete első autóját is, amit mindjárt három termetes hamburger belapátolásával ünnepelt meg. Először evett ilyesmit, és annyira rákattant, hogy még aznap kétszer visszatért a tett színhelyére, és összesen kilencre emelte a "tétet" a Big Macből. Hogy ez mennyi kalória, azt jobb inkább ki sem számolni.

A Fond du Lac-i (Wisconsin állam) nyugdíjas börtönőr az elmúlt 46 évben a McDonald’s szenvedélyes hamburgerfogyasztójává vált. A hitelesített Guinness-világrekordot már két éve elérte 28 788 húspogácsás bucival. Most május 4-én pedig hivatalosan is megdöntötte a 30 ezredik Big Mace elfogyasztásával. A Fond du Lac-i McDonald’sban fontos médiaeseményé vált rekordevés alkalmával – a falat díszítő, előző csúcsevése alkalmával készült – saját fotója árnyékában – Don Gorske elmondta: az évek során naptárába mindig bejegyezte mikor, mennyi hamburgert evett, megtartotta a blokkokat, soknak a dobozát is. Jelentős gyűjteményt halmozott fel, s persze be tudja mutatni a bizonyítékokat.

Olyan nagyon nem izgatja egyébként a média, a celebeskedés, a nagy nyilvánosság (bár szerepelt a nálunk is bemutatott Super Size Me című filmben, és 2005-ben készült róla egy dokumentumfilm, a Mac Daddy). Kedvenc gyorskajáját az utóbbi időben egyre többször otthon tolja be, és nem átallja felmelegíteni a mikróban. Annak ellenére, hogy átlagban minden nap megeszik két Big Macet, állítja, még mindig nem unja, eszébe sincs váltani. Valamikor 1985-ben egyszer kipróbált egy másik húspogácsás fajtát, de nem is szívesen emlékszik rá, nemhogy repetázott volna. A születésnapján is BM ünnepi torta van, természetesen gyertyával. A családja akceptálja, hogy még évente egyszer, a karácsonyi menü – s az ő kedvükért – sem hajlandó lemondani kedvencéről.

Már csak azért sem, mert jó egészségnek örvend. „Az emberek nevetnek rajtam, de ez soha nem zavart. Az utolsó orvosi szűrővizsgálatomnál is a koleszterinszintem alacsony volt és a vérnyomásom tökéletes" – nyilatkozta mosolyogva. Mintegy mellékesen megjegyezve, hogy most két kilóval kevesebb a testsúlya, mint amikor 2011-ben a 25 ezredik hamburgerénél tartott (akkor a 188 cm magasságához 83 kilót nyomott). Fura egy genetikája van a nagypapinak. Igaz, sült krumplit nem eszik a Big Machez.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!