szerző:
hvg.hu

Egy friss kutatás szerint az agyi aktivitás már egészen fiatal kortól a vágyott nemére hasonlít.

Egy belgiumi kutatás során fiatal transznemű emberek agyi aktivitását vizsgálták, köztük olyan fiúkat és lányokat, akik gender dysphoriát élnek meg.

A gender dysphoria az az állapot, amikor az egyén stresszt él meg és szenved attól, hogy úgy érzi, a biológiai neme és a nemi identitása eltér egymástól.

Dr. Julia Bakker és csapata a Liége-i Egyetemen mágneses rezonancia képalkotást használva vizsgálta, hogyan reagál az agy egy olyan feromonra, ami nemre jellemző agyi aktivitást vált ki.

A kutatók azt figyelték meg, hogy a transznemű fiúk és lányok agyi aktivitásának mintázata annak a nemnek az agyi aktivitására hasonlított, amilyen identitásúnak ezek a fiatalok érezték magukat – számol be a Science Daily.

Azok a lányok például, akik gender dysphoriától szenvedtek, egy memóriagyakorlat során férfiakra jellemző agyi mintázatokat produkáltak.

“Bár további kutatásra van szükség, most már bizonyítékunk van arra, hogy a gender dysphoriával élő fiatalok agya másmilyen, hiszen az ő agyuk azokat a funkcionális jellemzőket mutatta, mint az olyan nemű emberek agya, amilyen nemhez tartozónak érzik magukat. Így talán segíteni is jobban tudjuk majd ezeknek a fiataloknak ahelyett, hogy pszichiáterhez küldjük őket abban bízva, hogy a szenvedésük egyszer csak magától véget ér” – írja Dr. Bakker a kutatásról.

A gender dysphoria ritka, ám a nemi identitás elemi részét képezi a pszichés egészségnek, így ha ezt az állapotot figyelmen kívül hagyják, az komoly pszichológiai problémákhoz vezethet. Jelenleg a gender dysphoriát fiatal korban pszichoterápiával kezelik, illetve úgy, hogy hormonokkal késleltetik a pubertást.

A tudósok valójában nagyon keveset tudnak arról, hogy milyen fiatalon és akkor milyen mértékben rögzülnek a transznemű emberek gender-tipikus jellemzői. A minél korábbi diagnózis, illetve a transzneműség alaposabb megértése viszont segíthet javítani a transznemű fiatalok életminőségét.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!