Tetszett a cikk?

Elkészült az eddigi legnagyobb elemzés arról, hogy az állattartással mekkora ökológiai lábnyomot hagyunk hátra.

Kevesebb hús és tejtermék fogyasztásával tehetjük a legtöbbet azért, hogy csökkentsük a bolygót terhelő környezeti hatásokat, állítják tudósok, akik az állattartás következményeit felmérő eddigi legnagyobb elemzést készítették el. A kutatás szerint, ha az emberek lemondanának erről a két dologról, globálisan 75 százalékkal kevesebb termőterületre lenne szükség – ez nagyjából akkora, mint az Egyesült Államok, Kína, az Európai Unió és Ausztrália területe összesen –, és még így is jól lehetne lakatni a világot.

Szintén ebből az új elemzésből derül ki, hogy noha a hús és a tej mindössze a bevitt kalóriák 18 és a fehérjék 37 százalékát adja, addig az előállításuk a termőterületek túlnyomó részét, 83 százalékát veszi igénybe, miközben a károsanyag-kibocsátás 60 százalékáért felelnek. Más kutatások szerint a Földön élő összes emlős 86 százaléka ma már vagy haszonállat, vagy ember.

A kutatást vezető Joseph Poore szerint tulajdonképpen a vegán étrend az, amellyel a legtöbbet tehetünk a környezetért – sokkal többet ér, mint ha kevesebbet repülünk, vagy elektromos autót veszünk.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!