szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ismert dolog, hogy a megfelelő időgazdálkodás csodákra képes, ahogy a beiktatott szüneteknek is jótékony hatása van a munkavégzésre. De hogy, hogyan lehet ez alatt a néhány perc alatt bebiztosítani az egész napos hatékonyságot, arról beszél egy szakértő.

Azt már sokan felismerték, hogy a szünet nélküli munkavégzés eredményesség helyett inkább elcsigázott, kiégett dolgozókhoz vezet, ezért a legtöbb helyen engedélyezik az akár óránkénti szünetet, ami alatt feltöltődhetnek a munkavállalók. Azonban Chris Bailey hatékonysági szakértő szerint ezt a néhány perces szabadidőt a kávézás és cigarettázás helyett sokkal célravezetőbben is el lehet tölteni. Az elmúlt évek kutatásai és kísérletei nyomán kidolgozott egy pofonegyszerű technikát, amely sokat lendített munkavégzésének eredményességén – írja a Business Insider.

A trükk mindössze annyi, hogy tizenöt percre elzárkózik egy helyiségbe egy tollal és egy papírfecnivel. Ez idő alatt pedig szabadon ereszti képzeletét, és hagyja csapongani gondolatait. Ennek az a jelentősége, hogy Daniel Levitin neurológus szerint különbséget kell tenni az agy feladatvégzéskor jellemző, fókuszált központi végrehajtó funkciója és a pihenésre jellemző, álmodozó funkciója között, ugyanis a legjobb gondolatok utóbbi állapotban találják meg az embert. Ennek az az oka, hogy ilyenkor az agy kapcsolatokat talál látszólag független gondolatok között is, ezért van az, hogy sokaknak például zuhanyzás közben jön az ihlet vagy éppen a mellékhelyiségben.

A tizenöt perces szünet lényege ennek az álmodozó funkciónak az előhívása, aminek alkalmával nem biztos, hogy minden estben teleírja kiváló gondolatokkal az odakészített papírlapot, ellenben segít felfrissítenie az elméjét, hogy mikor újra leül az asztalhoz kicsit a dobozon kívül gondolkodjon, és gyorsabb, jobb megoldásokat találjon a problémákra.

Ha szeretne további hasznos híreket olvasni, hírlevelünkre feliratkozva megteheti!

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!