szerző:
Gyimesi Zsuzsa
Tetszett a cikk?

Piros betű ugyan nem jelzi a naptárban, de április 24. mindig is jeles ünnep volt a magyar néphitben. Ilyenkor, azaz Szent György napján csuda dolgok történnek.

© sxc.hu
Akár a boszorkányok is szabadon garázdálkodhatnának ezen a tavaszi gonoszjáró napon, ha a leleményes népfik nem tűzdelnék tele tüskés vesszőkkel, nyírfaágakkal a falusi porták kerítését, hogy elijesszék a gonoszt. Mert még csak az kéne, hogy megrontsa a jószágot. Ekkortájt kezdődik ugyanis az állatok első kihajtása a legelőre. Az istállóküszöbre belülről láncot, kívülről tojást tesznek, ezen kell a derék kérődzőket átléptetni. S akkor erősek lesznek, mint a lánc, gömbölyűek, mint a tojás. Ha régen valaki elmulasztotta a falu várta Szent György napi diktátumokat, még aznap este megcsúfolták, nyilvánosan kikiáltva bűnét.

Csak aztán kaphatott a gulyásból, mert ilyenkor azt esznek. Hát én nem vagyok ugyan a gulyáságyú tudományok avatott doktora, de azt tudom, hogy hosszú hétvégére, több napos ejtőzéshez kiválóan alkalmas a marhagulyás. Rá lehet járni, ahogy áll, sűrűsödik, annál laktatóbb. A legegyszerűbb főzési móddal nagyszerű készülhet.

Egyszerre kell beletenni az alkalmatos edénybe, például bográcsba  a felkockázott marhahúst - a gulyásnak valót kérjünk a hentestől - és a hagymát, nyakon önteni bő vízzel. Ha feltettük a tűzre, már dobhatunk is mellé csöves paprikát, de sózni, őrölt paprikával, köménnyel meghinteni csak akkor szabad, ha már forrt egyet. Különben megkeseredik a paprika, s hiába tuningoljuk fel a gulyáslét jó fajta, száraz vörös borral. Amikor már előrehaladt a hús puhulása, mehet mellé a felkockázott krumpli, hogy egyszerre főjenek meg. Ha jó vastagnak szánjuk, szaggathatunk bele csipetkét is, vagy cifrázhatjuk egyebekkel. Az alföldi avagy szegedi gulyásba vegyes zöldség is dukál. A szerb gulyásba cikkekre szelt kelkáposztát, a kolozsváriba fejes káposztát teszünk. A csángó gulyásba savanyú káposzta és rizs kerül, tejföllel ízesedik. A betyárgulyásba füstölt hús dukál, a likócsi  gulyás sertés és marha vegyesen, finommetéltel dúsitva, citromlével pikantírozva. A gulyás mellé csak elegendő kenyeret kell felhalmoznunk, és minimum két napra biztos elkerülhetjük a konyhát.
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Gyimesi Zsuzsa Gasztro

A sonkavég diadala - Hogyan főzzünk gyorsan, jót?

Fogadjunk, hogy a legtöbb háztartásban nemcsak a csoki nyuszikat, de a sonkamaradékokat is kerülgetjük ilyen tájt. Mert igenis eljő az idő, amikor a legelszántabb ragadozó sem képes több füstölt holmit magába gyűrni. Egy darabig darvadozhat a hűtőben, de a legközelebbi hétvégén bámulatos átváltoztatásával könnyedén megúszhatjuk az ebédet. Sonkát sonkával.

Gyimesi Zsuzsa Gasztro

Zöldcsütörtök: hogyan főzzünk gyorsan, jót?

Két dologtól viszolygok a legjobban: ha korán kell kelnem, meg ha sürgetnek. Ez a kettő rendszeresen összetorlódik a konyhában. Még meg sem ittam a reggeli kávémat, s már harangoznak. A kelleténél mindig korábban. Kidolgoztam az elméletemet, miszerint a látszólagos lustaság a háztartásban valójában maga a kreativitás. Azóta – húszon éve - önmegvalósítok. Akkor s abból, ami éppen a háznál van. Nyilván nem vagyok egyedül, s gondolva sorstársaimra, ezentúl rendszeres tippekkel igyekszem segítségükre sietni – ha éppen nekik sem akaródzik fárasztó bevásárló körútra indulni.

Vélemény

Magyar ízek: izraeli bombasiker

Izraelben az utóbbi hónapokban reneszánszát éli a magyar konyha, miután egy fiatalember, Ofer Vardi, hetente megjelenő recept-rovatot nyitott az ország legnépszerűbb portálján, a yneten. Nemcsak az ételrecepteket tálalja fel, hanem családi történeteivel, nagyszülei emlékével is fűszerezi a „lakomát”. Mára hatalmas olvasó és főzőtábort szerzett magának és étkeinek.

Gasztro

Modern fogások, izgalmas ízek Budayval

Buday Péter, a Matteo és a Trió étterem séfje segítségével rántott és sült húsvéti bárányt készíthetünk. Azt is megtudhatjuk, hogyan készül a pisztáciás mákpiramis eperkrémmel. Jó ízvadászatot kívánunk!