szerző:
Haulitus Anikó

Egyszerű és nagyszerű. Ezzel még maga Ferenc József is egyetértene – hiszen ő császári fenségének is a kedvence volt a császármorzsa.

Csodáljuk a szemet gyönyörködtető torta remekeket, tisztelgünk az újításokkal előrukkoló cukrászok előtt, de a több generáció óta kedvelt, egyszerűen elkészíthető édességeket is ugyanilyen nagyra tartjuk. Ilyen az  igazán egyszerű, hozzávalóit nézve nagyon is pénztárcakímélő, de annál finomabb császármorzsa is.

Először is  szögezzük le – a császármorzsa nem azonos a gríz smarnival vagy más nevén daramorzsával. Mint ahogy az utóbbi nevében is jelzi , darával készül , a császármorzsa viszont liszttel. S ha jól készítjük el, könnyebb, lazább állagú, mint a darás rokona. Az évszázadok alatt persze az egymáshoz nagyon is hasonlító „morzsák” több változatban kerültek az asztalra. A többféle recept közül mindenki úgy készítheti el, ahogy neki leginkább az ínyére való, de annyi biztos, hogy az osztrák eredetű, igazi császármorzsa nem tartalmaz darát.

Császári édesség. Legendák övezik
©

A történelminek is nevezhető édesség több mint száz éves hírnevét annak is köszönheti, hogy Ferenc József császár rajongott érte. Ezzel kapcsolatban több legenda is szárnyra kapott. Például az egyik szerint az osztrák császár az éj leple alatt maga akart palacsintát készíteni, amikor orvosai diétára fogták, de tapasztalatlanságában a kísérlet balul sült el, s éppen e kudarc eredményeképpen született meg a Kaiserschmarn. Bár vitathatatlan, hogy a császármorzsa, ha liszttel készítjük, akkor nagyon hasonlít a palacsintatésztához, de azért hihetetlen, hogy a császár hálóingben és hálósipkában a konyhába oson, hogy nekilásson maga sütögetni. Sokkal életszerűbbnek tűnik, hogy a karcsúságára betegesen vigyázó Sissi megkérte az udvari szakácsot, készítsen neki valami könnyű édességet. A szakácsnak Erzsébet királyné kényes ízlését egyáltalán nem sikerült eltalálni, aki panaszt is tett férjénél. Az pedig már-már Naszreddin hodzsa és Mátyás király mesevilágába repít vissza bennünket, hogy a császár mielőtt igazságot tett volna, megkóstolta a készítményt, amely neki igencsak elnyerte tetszését.
Ausztriában manapság is készítik mindenfelé, a hegyi hüttéktől az előkelő éttermekig. Mostanra nálunk is kezd visszatérni a vendéglőkbe ez az egyszerű fogás, amitől legtöbbünk kedve valószínűleg a menzákon ment el.

A császármorzsa hozzávalóihoz a legkisebb sarki élelmiszerboltban is hozzájutunk, de nagy valószínűséggel otthon is szinte állandó jelleggel megtalálhatóak az alapanyagai. Így bármikor megkívánjuk, perceken belül elkészíthető. Nem kell hozzá más, mint liszt, tojás, cukor, tej, gazdagíthatjuk egy kis tejszínnel, ízlés szerint mazsolával, vajjal, rummal, lekvárral, sőt akár csoki öntettel is.

A császármorzsa tésztája tulajdonképpen egy nagyon könnyű, habos palacsintatészta. Aki szereti a mazsolát, annak érdemes pár órával a felhasználás előtt forró rumba, vagy rumaromába áztatni. A császármorzsához kiválóan illik a sárgabaracklekvár, az áfonya, a karamell-alma keveréke, de akár külön-külön mindkettő. Miután a kész császármorzsát megszórtuk cukorral, érdemes még gyorsan átforgatni forró palacsintasütőben, így a cukor karamellizálódik, és igazán mennyei ízekkel kényeztethetjük magunkat s családtagjainkat is. Mivel a császármorzsa a nehezen elrontható ételek közé tartozik könnyen bezsebelhetjük a dicséretet, hogy  ezután még a császár is megnyalná mind a tíz ujját!

 

[[ Oldaltörés (Recept) ]]

Császármorzsa gazdagon

6 db tojás
15 dkg sima liszt
1 dl tej
1 dl tejszín
4 dkg mazsola
1 dl rum
30 g porcukor
Egy csipet só
1 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál kristály- vagy barnacukor
Vaj a sütéshez

A mazsolát áztassuk be rumba. Válasszuk külön a tojások fehérjét és sárgáját. A tojássárgájákat a tejjel, tejszínnel,a liszttel és a  vaníliás cukorral keverjük csomómentesre kézi habverővel. A tojásfehérjéket a csipet sóval és a porcukorral verjük kemény habbá, majd óvatosan forgassuk bele a tojássárgájával készült keverékbe. Olvasszunk meg annyi vajat egy teflon palacsintasütőben, hogy vékonyan befedje a kerek formát.  Amikor a palacsintasütő már forró, akkor öntsük bele körülbelül egy ujjnyi magasan a tésztát, szórjuk meg rumba áztatott mazsolával. Fedjük le és körülbelül 2-3 percig süssük, majd falapáttal megemelve nézzük meg, hogy aranysárga-e már az alja. Ha igen, fordítsuk meg és fedő nélkül süssük a másik oldalt is aranysárgára. Ha kész, szeljük kisebb négyzetek alakú darabokra, de az igazi, ha a falapáttal „cincáljuk” szét. Végül  szórjuk meg kristálycukorral. Értelemszerűen az egész műveletsort addig folytatjuk, amíg el nem fogy a tészta alapanyagunk.

Ha szeretjük a karamelles ízt, akkor már megcukrozva  is érdemes egy perc erejéig átforgatni a császármorzsát a serpenyőben. Kínáljuk sárgabarack – vagy ízlés szerint más – lekvárral. Készíthetjük úgy is, hogy egy kisebb tepsit kikenünk vajjal, és a teljes tésztaadagot megsütjük előmelegített forró sütőben, majd utána daraboljuk fel.

Haulitus Anikó Gasztro

A tökéletes madártej - recept

A madártej szinte mindenki gyerekkori kedvence. Sőt, megkockáztatjuk, valami olyan finomság, ami elkísér minket a bölcsőtől a sírig. Egy éppen mostanában zajló internetes, össznépi szavazás tanúsága szerint pedig népszerűsége vetekszik a somlói galuskáéval és a palacsintáéval.

Haulitus Anikó Gasztro

A tökéletes fánk - receptek

Bár egész évben sokak kedvence, a fánk, igazán farsangkor lesz főszereplő. A vidám télűzés közepette tucatszám fogy a szalagos, a csöröge, a rózsa, a töltött, a bécsi.

hvg.hu Gasztro

A tökéletes csokoládé – recept

Édes bűnbeesés avagy a boldogság forrása, mi más is lenne legtöbbünknél, mint a csokoládé. A bennünk szunnyadó Gombóc Artúr azonnal ébredezni kezd a kerek, a szögletes, a gömbölyű, a töltött, a mogyorós, s minden egyéb ehető- iható változat láttán.

Haulitus Anikó Gasztro

A tökéletes bukta - receptek

A kelt tésztáktól sok háziasszony ódzkodik, gondolván, hogy sikeres elkészítésük mesteri kiváltság. Pedig nem ördöngösség, érdemes belefogni, már csak a kicsit elfeledett, de annál finomabb bukta kedvéért is.

Haulitus Anikó Gasztro

A tökéletes szilvás gombóc – recept

Sokan abban a tévhitben élnek, hogy igazán jó szilvás gombócot csak tapasztalt, nagy konyhai múlttal bíró nagymamák tudnak készíteni – pedig nem ördöngösség. Kezdjünk is neki a gombócolásnak!

hvg.hu Gasztro

A tökéletes pogácsa - recept

Gyerekkorom egyik rejtélye volt, hogyan is sülhet valami hamuban. Kedvenc mesehőseim tarisznyájából nem hiányozhatott az a bizonyos kis kerek harapnivaló. Amely aztán elkísért felnőtt koromra az értekezletekre, a mindenkori munkahelyi büfékbe, házibulikra, útjaimra itthon s külhonban. Igaz, többnyire nem hamuban sült.