Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"0e1f1c94-2167-4359-88c3-28d422ed0975","c_author":"hvg360","category":"360","description":"Ethan Mollick, a Wharton Egyetem tanára az MI egyik legjelentősebb és legprovokatívabb értelmezőjeként azt vizsgálja, hogyan változtathatják meg a világunkat ezek az újfajta gondolkodáshoz használható eszközök. Átfogó és optimista könyvében aktuális példákon keresztül mutatja be az üzleti életet és az oktatást alapjaiban átalakító hatásukat. Arra buzdít, hogy munkatársként, társtanárként és coachként tekintsünk a mesterséges intelligenciára, és meggyőző érvekkel támasztja alá, miért elengedhetetlen a gépekkel való együttműködés képességének elsajátítása. Szemléletmódját követve átláthatjuk az MI-ben rejlő aktuális lehetőségeket, hogy adottságait egy jobb emberi jövő megteremtésére használjuk fel. A HVG Könyvek által kiadott műből több részletet is közlünk a következőkben.","shortLead":"Ethan Mollick, a Wharton Egyetem tanára az MI egyik legjelentősebb és legprovokatívabb értelmezőjeként azt vizsgálja...","id":"20241221_tarsintelligencia-3-resz-mi-ai-mesterseges-intelligencia","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/0e1f1c94-2167-4359-88c3-28d422ed0975.jpg","index":0,"item":"4419cda9-aa30-483e-b984-cd4a910ebf73","keywords":null,"link":"/360/20241221_tarsintelligencia-3-resz-mi-ai-mesterseges-intelligencia","timestamp":"2024. december. 21. 18:30","title":"Hogyan éljünk együtt a mesterséges intelligenciával? – 3. rész: Egy szoftver minden felett","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"2fddd207-52f0-45ad-8a43-02854ebcce05","c_author":"MBH Bank","category":"brandcontent","description":"Nem mindenki válik előre megfontoltan vezetővé. Van, akivel ez organikusan történik meg, és szakmai karrierjének kitartó egyengetése közepette egyszer csak azt veszi észre, hogy egy csapatot irányít. Szarka László, az MBH Bank középvállalati üzletágának hálózatirányításért felelős igazgatója 2008 óta formálja az MBH Bankban dolgozók egy szemmel látható részének a pályafutását hullámvölgyeken és -hegyeken át, a vele való beszélgetés pedig remekül szemlélteti a régi bölcsesség múlhatatlan igazságát, hogy az út még mindig fontosabb, mint a cél.","shortLead":"Nem mindenki válik előre megfontoltan vezetővé. Van, akivel ez organikusan történik meg, és szakmai karrierjének...","id":"20241107_nincs-ido-a-mikromenedzsmentre-szarka-laszlo-mbh","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/2fddd207-52f0-45ad-8a43-02854ebcce05.jpg","index":0,"item":"c888d588-80f9-450f-a376-1b49e1ce0d90","keywords":null,"link":"/brandcontent/20241107_nincs-ido-a-mikromenedzsmentre-szarka-laszlo-mbh","timestamp":"2024. december. 21. 11:30","title":"Ha vezetőket vezetsz, nincs idő a mikromenedzsmentre","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":true,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":true,"c_isbranded":true,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"2d6c8e63-eb4f-4491-ae8b-4d2deeffa07d","c_author":"Csendes-Erdei Emese","category":"360","description":"Beszélhetünk arról, hogy mit okoz a gyereknél, ha idő előtt tudja meg, hogy nincsen Mikulás, de ennél sokkal fontosabb, hogy számos család tele van kibeszéletlen traumákkal, titkokkal – mondja Szél Dávid pszichológus, aki szerint a gyerekek sokkal jobban tudják kezelni, ha hiedelmeiket megrengetik, mint azt a szülők hiszik. Mikor és hogyan tárja fel tehát a szülő a gyerekek előtt a valóságot? ","shortLead":"Beszélhetünk arról, hogy mit okoz a gyereknél, ha idő előtt tudja meg, hogy nincsen Mikulás, de ennél sokkal fontosabb...","id":"20241222_szel-david-gyerekek-karacsony-jezuska-felvilagositas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/2d6c8e63-eb4f-4491-ae8b-4d2deeffa07d.jpg","index":0,"item":"3518fc18-d2a0-41ab-8f7a-6d68ef114819","keywords":null,"link":"/360/20241222_szel-david-gyerekek-karacsony-jezuska-felvilagositas","timestamp":"2024. december. 22. 19:30","title":"„El fogja fogadni” – mikor és hogyan mondjuk el a gyerekeknek az igazat a karácsonyról?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"f580a887-b87c-451e-866b-40c25cd90acc","c_author":"Domány András","category":"itthon","description":"Pintér Sándor belügyminiszternek most szilveszterig szerződést kell kötnie az érintett intézményfenntartókkal.","shortLead":"Pintér Sándor belügyminiszternek most szilveszterig szerződést kell kötnie az érintett intézményfenntartókkal.","id":"20241221_budapesti-egeszsegugyi-fejlesztes-idei-keretei-kiosztas-koltsegvetes","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/f580a887-b87c-451e-866b-40c25cd90acc.jpg","index":0,"item":"56bca4e9-b7e5-4776-9a4e-fba213a88dc3","keywords":null,"link":"/itthon/20241221_budapesti-egeszsegugyi-fejlesztes-idei-keretei-kiosztas-koltsegvetes","timestamp":"2024. december. 21. 09:59","title":"Most osztották ki a budapesti egészségügyi fejlesztés idei kereteit","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"3734fe79-47d3-4d28-9e92-df98af446902","c_author":"Nemes Nikolett - Vándor Éva","category":"elet","description":"A könyvajándék különleges alfaja a szakácskönyv, és a kínálatban nem könnyű eligazodni. Fellapoztuk a friss megjelenéseket, hogy önök már biztosra menjenek. ","shortLead":"A könyvajándék különleges alfaja a szakácskönyv, és a kínálatban nem könnyű eligazodni. Fellapoztuk a friss...","id":"20241221_gasztronomia-szakacskony-ajanlo-karacsony","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/3734fe79-47d3-4d28-9e92-df98af446902.jpg","index":0,"item":"d5c04061-3f7b-4322-b9a3-d854ac9fbe81","keywords":null,"link":"/elet/20241221_gasztronomia-szakacskony-ajanlo-karacsony","timestamp":"2024. december. 21. 20:00","title":"Az ízek ajándéka – a legjobb gasztrokönyvek karácsonyra","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"cddb0420-8f50-475f-987c-86d855735c58","c_author":"Ballai Vince","category":"kkv","description":"Mi közös lehet egy kézművescsempe-gyártóban és egy natúrborászban azon kívül, hogy vidékiek? Hogyan lehet belőlük közösséget kovácsolni, egyáltalán mi szükségük van rá? Petrik Ida közgazdásszal, a Modern & Stílusos Vidék Üzleti Közösség alapítójával beszélgettünk, aki idén megkapta a Green Brands Év Zöld Személyisége díjat.","shortLead":"Mi közös lehet egy kézművescsempe-gyártóban és egy natúrborászban azon kívül, hogy vidékiek? Hogyan lehet belőlük...","id":"20241221_petrik-ida-interju-modern-es-stilusos-videki-uzleti-kozosseg-ev-zold-szemelyisege-2024-vallalkozas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/cddb0420-8f50-475f-987c-86d855735c58.jpg","index":0,"item":"d85b4b59-4fba-44d4-93cc-dea9559e5492","keywords":null,"link":"/kkv/20241221_petrik-ida-interju-modern-es-stilusos-videki-uzleti-kozosseg-ev-zold-szemelyisege-2024-vallalkozas","timestamp":"2024. december. 21. 14:30","title":"Hogyan lesz a stílusos vidékiségből fenntartható közösség? - interjú Petrik Idával","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"31426872-4eeb-461c-a33e-026820cf9051","c_author":"Gyenis Ágnes","category":"360","description":"Pszicho-krimibe illő történettel ment csődbe tíz éve az Alexandra könyvkereskedői lánc, sokmilliárdos tartozást hagyva a kiadók és a bankok felé. A központi cég most zárult felszámolásából azonban egy fillér sem jut nekik, a rendőrség pedig a minap lezárta a sikkasztás miatt indult nyomozást. ","shortLead":"Pszicho-krimibe illő történettel ment csődbe tíz éve az Alexandra könyvkereskedői lánc, sokmilliárdos tartozást hagyva...","id":"20241221_alexandra-konyv-kiado-kereskedelem-matyi-dezso-csod-felszamolas-pecsi-direkt-rendotseg-nyomozas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/31426872-4eeb-461c-a33e-026820cf9051.jpg","index":0,"item":"c32577e5-8f08-45d9-9714-c3cd43bba227","keywords":null,"link":"/360/20241221_alexandra-konyv-kiado-kereskedelem-matyi-dezso-csod-felszamolas-pecsi-direkt-rendotseg-nyomozas","timestamp":"2024. december. 21. 07:00","title":"Elúszott könyves milliárdok: végleg hoppon maradtak az Alexandra hitelezői","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"9109de22-ba65-47d4-9a85-afec426c82a4","c_author":"Ballai Vince","category":"360","description":"A következő években nagyot nőhet a magyarországi biogáztermelés, amire már készül az egyelőre nem nyilvános akcióterv. A számítások szerint a támogatás nem kerülne sokba és gyorsan megtérülne, az időjárásfüggő megújulóenergia-termelés kiegészítéseként is hasznos volna.","shortLead":"A következő években nagyot nőhet a magyarországi biogáztermelés, amire már készül az egyelőre nem nyilvános akcióterv...","id":"20241221_fenntarthato-fejlodes-biogaz","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/9109de22-ba65-47d4-9a85-afec426c82a4.jpg","index":0,"item":"3ccaa403-fea3-4f13-917f-d9e096f16ab7","keywords":null,"link":"/360/20241221_fenntarthato-fejlodes-biogaz","timestamp":"2024. december. 21. 11:00","title":"Ma még elhanyagolt környezetbarát lehetőség a biogáz, pedig kis befektetéssel nagy hasznot hoz","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Testkontroll ide vagy oda, a burgonya a legnépszerűbb köretünk. Kész csoda, hogy a sült krumplinak nincs még külön rajongói oldala a Facebookon. Mi most a finom, krémes burgonyapürének lobbizunk, amelyet különböző fűszerekkel, kiegészítőkkel fenségessé és megunhatatlanná varázsolhatunk.
Látszólag a burgonyapüré elkészítése az egyik legegyszerűbb dolog a világon, mégis van pár fortély, amit érdemes megfogadni, ha igazán finom köretet akarunk készíteni. Alapkérdés,hogy milyen burgonyát válasszunk? Tulajdonképpen bármelyik fajtából készülhet püré, ha azonban a tökélyre törekszünk érdemes könnyen fövő fajtát választanunk. Ilyen az Ella vagy a Gülbaba burgonya. Nagyobb bevásárlóközpontokban, vagy a piacokon nem feltétlen írják ki a fajtát. Ha előrecsomagolt termékkel találkozunk, akkor a zacskón B betűvel jelzett burgonyát válasszuk. Ha semmi tájékoztatót nem találunk, viszont fehéres-sárgás héjút igen, akkor nem nyúltunk mellé. A vöröses héjú és a C jelzésű lassabban, nehezebben fő meg – ezt csak végszükség esetén válasszuk, ha nem bírjuk legyűrni vad vágyainkat a mindenáron való krumplipüré evést illetően.
Zöld fűszerekkel. Megunhatatlan
Aréna 2000
Először is nézzük az alap burgonyapüré receptjét! Hámozzuk meg a krumplit - 4 személyre 80 dkg -, és tegyük enyhén sós vízbe. 20-25 perc alatt fő olyan puhára, hogy villával könnyedén össze lehessen törni. Ha megfőtt, akkor öntsük le róla a vizet, és krumplinyomóval, vagy villával törjük olyan apróra, amilyenre csak lehet. Fokozatosan keverjünk hozzá kb.1,5 dl meleg tejet,nagyjából ennyit vesz fel a krumplink,de figyeljünk,ne legyen tocsogós.Fontos, hogy a tej meleg legyen, mert a forró krumpli a hideg tejtől hirtelen megdermed, és nem lesz igazán krémes. A másik fontos hozzávaló pedig a vaj – 4 dkg - ,és semmiképpen sem a margarin. A vajjal készült burgonyapüré íze sokkal finomabb, krémesebb. Amúgy a legtöbb margarin nem is alkalmas meleg ételek készítésére. Kóstoljuk meg, és ízlés szerint adjunk hozzá egy kis sót és egy csipet szerecsendiót – ez kihangsúlyozza az ízeket. Habverővel vagy gépi mixerrel keverjük egészen habosra, krémesre, lágyra. Tálaláskor a tányéron diszíthetjük egy-egy petrezselyemlevéllel.
TIPPEK Hogyan tehetjük izgalmasabbá hagyományos, megszokott pürénket?
- Leggyakrabban tejföllel és tojással dúsítják a pürét, de a tejszín használatával még selymesebb köretet készíthetünk. - Fokhagyma-imádóknak nem is kell mást tenni, mint ízlés szerint pár gerezd préselt fokhagymát belekeverni a pürébe. - Nemcsak a fokhagyma, de a hagyma is kiváló kiegészítő lehet. Halmozzunk pirított hagymakarikát burgonyapüré tetejére. - Ugyancsak tartalmas lesz a köretünk, ha az apróra vágott hagymát libazsíron pirítjuk meg,és hozzákeverjük a már kész püréhez. A hagyma ízét nagyszerűen kiemeli egy kis mustár is. - Ha bacont / kolbászt, füstölt sonkát / apró kockára vágva megpirítunk, és a ropogós kockákat egy kevés reszelt parmezán sajttal együtt adjuk a krumplipüréhez, tulajdonképpen már egytálételként tálalhatjuk. Csak saláta kell mellé. - Ha a szokásosnál több vajat adunk a püréhez, kicsit hagyjuk hűlni, és nyomózsákba téve kis halmocskákat adagolunk a tányérokra, már illusztris vendégeket is elkápráztathatunk az amúgy egyszerű krumplinkkal. - Az apróra vágott snidlinggel /metélőhagyma/ vagy friss bazsalikommal kikevert juhtúró egészen pikánssá teheti a megszokott köretet.
Sárgarépás változat. Ízben is más
Aréna 2000
A következő ötletek nemcsak új ízt, de új színt is kölcsönöznek majd! - Ha kevés céklalevet keverünk a burgonyapüréhez, máris rózsaszín köretet tálalhatunk. - A beletört főtt répa nemcsak narancsszínűre változtatja a köretet, de kicsit édeskés ízt is kölcsönöz neki, amit egy kis, frissen őrölt borssal ellensúlyozhatunk. - Napsárga lesz a köret, ha sütőtököt mixelünk hozzá – ez a kombináció sült hagymakarikával egészen isteni. S igazán szezonja van! - Zöld ruhát kap a köret, ha spenótot mixelünk hozzá, amihez adhatunk egy kis bazsalikomot is. - Aki szereti a pesztót, ki ne hagyja a krumplipüré ,,megújításánál” sem. - Az olajban eltett medvehagymával is színezhetjük-bolondíthatjuk a pürét. - Ha vajon párolt zöldborsóval egészítjük ki a köretünket, metéljünk még bele egy kis maréknyi, friss mentalevelet is.
Ha vendégeket várunk, vagy ünnepi fogásra készülünk, akkor érdemes egy kis időt szánni akövetkező receptre!
A burgonyapürét osszuk 3 részre. Az egyik részhez keverjünk sárgarépát és kurkumát, a másikhoz spenótot egy pici frissen őrölt fekete borssal és kevés bazsalikommal, a harmadik adagot hagyjuk meg natúr. Vegyünk elő a felfújtas tálakat – de készülhet nagyobb muffin formában is – és kenjük ki vajjal. A formákat töltsük meg rétegesen a háromféle színű és ízű burgonyapürével, 1/3-1/3 arányban. A sütőformákat tegyük egy tepsibe, aminek aljába egy ujjnyi vizet öntöttünk. Közepesen meleg sütőben 15-20 percig süssük. Ezután hagyjuk a formákban 10 percig hűlni a püré rakottast, majd fordítsuk ki a tányérokra. Nagyon mutatós, színes, ízekben gazdag köretet kapunk.
A megmaradt burgonyapüré, sem veszhet kárba. Az egyik lehetőség, hogy összekeverjük egy tojással és annyi liszttel, hogy könnyen formázható tésztát kapjunk. Formázzunk vizes kézzel kroketteket és akár sütőben – sütőpapírra téve –, vagy forró olajban süssük ki. Magában, mártogatóssal is kiváló, de egy újfajta köretnek sem utolsó. A burgonyapüré új ruháiból megunhatatlan konyhai gardróbot rendezhetünk be!