A tökéletes krumplipüré – recept

2010. október 27., szerda, 05:55
Szerző:


Címkék: ; ; ;

Testkontroll ide vagy oda, a burgonya a legnépszerűbb köretünk. Kész csoda, hogy a sült krumplinak nincs még külön rajongói oldala a Facebookon. Mi most a finom, krémes burgonyapürének lobbizunk, amelyet különböző fűszerekkel, kiegészítőkkel fenségessé és megunhatatlanná varázsolhatunk.

Látszólag a burgonyapüré elkészítése az egyik legegyszerűbb dolog a világon, mégis van pár fortély, amit érdemes megfogadni, ha igazán finom köretet akarunk készíteni. Alapkérdés,hogy milyen burgonyát válasszunk? Tulajdonképpen bármelyik fajtából  készülhet püré, ha azonban a tökélyre törekszünk érdemes könnyen fövő fajtát választanunk. Ilyen az Ella vagy a Gülbaba burgonya. Nagyobb bevásárlóközpontokban, vagy a piacokon nem feltétlen írják ki a fajtát. Ha előrecsomagolt termékkel találkozunk, akkor a zacskón   B betűvel jelzett burgonyát válasszuk. Ha semmi tájékoztatót nem találunk, viszont fehéres-sárgás héjút igen, akkor nem nyúltunk mellé. A vöröses héjú és a C jelzésű lassabban, nehezebben fő meg – ezt csak végszükség esetén válasszuk, ha nem bírjuk legyűrni vad vágyainkat a mindenáron való krumplipüré evést illetően.

Zöld fűszerekkel. Megunhatatlan

Fotó:

Először is nézzük az alap burgonyapüré receptjét! Hámozzuk meg a krumplit - 4 személyre 80 dkg -, és tegyük enyhén sós vízbe. 20-25 perc alatt fő olyan puhára, hogy villával könnyedén össze lehessen törni. Ha megfőtt, akkor öntsük le róla a vizet, és krumplinyomóval, vagy villával törjük olyan apróra, amilyenre csak lehet. Fokozatosan keverjünk hozzá kb.1,5 dl meleg tejet,nagyjából ennyit vesz fel a krumplink,de figyeljünk,ne legyen tocsogós.Fontos, hogy a tej meleg legyen, mert a forró krumpli a hideg tejtől hirtelen megdermed, és nem lesz igazán krémes. A másik fontos hozzávaló pedig a vaj –  4 dkg - ,és semmiképpen sem a margarin. A vajjal készült burgonyapüré íze sokkal finomabb, krémesebb. Amúgy a legtöbb margarin nem is alkalmas meleg ételek készítésére. Kóstoljuk meg, és ízlés szerint adjunk hozzá egy kis sót és egy csipet szerecsendiót – ez kihangsúlyozza az ízeket.  Habverővel vagy gépi mixerrel keverjük egészen habosra, krémesre, lágyra. Tálaláskor a tányéron diszíthetjük egy-egy petrezselyemlevéllel.

TIPPEK
Hogyan tehetjük izgalmasabbá hagyományos, megszokott pürénket?

- Leggyakrabban tejföllel és tojással dúsítják a pürét, de a tejszín használatával még selymesebb köretet készíthetünk.
- Fokhagyma-imádóknak nem is kell mást tenni, mint ízlés szerint pár gerezd préselt fokhagymát belekeverni a pürébe.
- Nemcsak a fokhagyma, de a hagyma is kiváló kiegészítő lehet. Halmozzunk pirított hagymakarikát burgonyapüré tetejére. 
- Ugyancsak tartalmas lesz a köretünk, ha az apróra vágott hagymát libazsíron  pirítjuk meg,és hozzákeverjük a már kész püréhez. A hagyma ízét nagyszerűen kiemeli egy kis mustár is.
- Ha bacont / kolbászt,  füstölt sonkát /  apró kockára vágva megpirítunk, és a ropogós kockákat egy kevés reszelt parmezán sajttal együtt adjuk a krumplipüréhez, tulajdonképpen már egytálételként  tálalhatjuk. Csak saláta kell mellé.
- Ha a szokásosnál több vajat adunk a püréhez, kicsit hagyjuk hűlni, és nyomózsákba téve kis halmocskákat adagolunk a tányérokra, már illusztris vendégeket is elkápráztathatunk az amúgy egyszerű krumplinkkal.
- Az apróra vágott snidlinggel /metélőhagyma/ vagy friss bazsalikommal kikevert juhtúró egészen pikánssá teheti a megszokott köretet.

Sárgarépás változat. Ízben is más

Fotó:

A következő ötletek nemcsak új ízt, de új színt is kölcsönöznek majd!
- Ha kevés céklalevet keverünk a burgonyapüréhez, máris rózsaszín köretet tálalhatunk.
- A beletört főtt répa nemcsak narancsszínűre változtatja a köretet, de kicsit édeskés ízt is kölcsönöz neki, amit egy kis, frissen őrölt borssal ellensúlyozhatunk.
- Napsárga lesz a köret, ha sütőtököt mixelünk hozzá – ez a kombináció sült hagymakarikával egészen isteni. S igazán szezonja van!
- Zöld ruhát kap a köret, ha spenótot mixelünk hozzá, amihez adhatunk egy kis bazsalikomot is.
- Aki szereti a pesztót, ki ne hagyja a krumplipüré ,,megújításánál” sem.
- Az olajban eltett medvehagymával is színezhetjük-bolondíthatjuk a pürét. 
- Ha vajon párolt zöldborsóval egészítjük ki a köretünket, metéljünk még bele egy kis maréknyi, friss mentalevelet is.

Ha vendégeket várunk, vagy ünnepi fogásra készülünk, akkor érdemes egy kis időt szánni a következő receptre!

A burgonyapürét osszuk 3 részre. Az egyik részhez keverjünk sárgarépát és kurkumát, a másikhoz spenótot egy pici frissen őrölt fekete borssal és kevés bazsalikommal, a harmadik adagot hagyjuk meg natúr. Vegyünk elő a felfújtas tálakat – de készülhet nagyobb muffin formában is – és kenjük ki vajjal. A formákat töltsük meg rétegesen a háromféle színű és ízű burgonyapürével, 1/3-1/3 arányban. A sütőformákat tegyük egy tepsibe, aminek aljába egy ujjnyi vizet öntöttünk. Közepesen meleg sütőben 15-20 percig süssük. Ezután hagyjuk a formákban 10 percig hűlni a püré rakottast, majd fordítsuk ki a tányérokra. Nagyon mutatós, színes, ízekben gazdag köretet kapunk.

A megmaradt burgonyapüré, sem veszhet kárba. Az egyik lehetőség, hogy  összekeverjük egy tojással és annyi liszttel, hogy könnyen formázható tésztát kapjunk. Formázzunk vizes kézzel kroketteket és akár sütőben – sütőpapírra téve –, vagy forró olajban süssük ki. Magában, mártogatóssal is kiváló, de egy újfajta köretnek sem utolsó. A burgonyapüré új ruháiból megunhatatlan konyhai gardróbot rendezhetünk be!

11 HOZZÁSZÓLÁS, MELYEK KÖZÜL A LEGFRISSEBBEK:
2010. november 5., 17:57 József Sárközi

Itt van még egy trükk: a burgonyát egy órán keresztül 70 Celsius fokos vízben "áztatjuk". Itt készítik így: http://www.pied-a-terre.co.uk/ ;)

2010. október 28., 22:21 FalánKacsa

A spenótós verzióhoz inkább bors, szerecsendió, bazsalikom, oregánó egyvelege. Nagyon izgalmas, zamatos lesz tőle :)

2010. október 28., 07:15 thuküdidész

felesleges a héjában főzéssel és a forrón hámozással (mert ugye csak így érdemes) vesződni: a krumplifőző levet nem szabad kiönteni a főzés végén. össze kell gyűjteni, szűrni és a levet pl. sütőtökkrémleveshez lehet felhasználni, a szüredéket pedig visszatenni a krumplihoz. így aztán tényleg semmi vitamin és tápanyag nem vész kárba

2010. október 27., 23:31 sanya

Az a szerencse, hogy manapság aki csak egy rántottát megcsinált életében és két részt látott a Vacsoracsatából azt hiszi ért hozzá. Aki azt mondja, hogy ami héjában főtt krumpliból készül az egy Benke Laci bácsi klón. Büntetése legyen hogy élete végéig csak saját kutyulékait ehesse!

2010. október 27., 21:55 Sics

Ha olyasmit sütünk, amiből saját zsír szül ki... ez (esetleg valamilyen fűszerezéssel) remek helyettesítője lehet a vajnak. Szóval ekkor úgy néz ki a dolog, hogy a sós vízben frissen megfőtt krumplit hozzáadjuk mondjuk a jó kis hagymás zsírhoz, ebben törjük bele és teszünk hozzá tejet ... finom lesz :-)

További 6 hozzászólás megtekintése »
Véleménye van? Ossza meg velünk!


A tökéletes krumplipüré – recept




  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
HIRDETÉS
HVG ONLINE CSOPORT HÍREI
híreink RSS csatornái »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X