Tetszett a cikk?

Bár idehaza is bőven válogathatunk a magas színvonalú gasztronómiai kiadványokból, van még pár favorit, ami egyelőre hiányzik a könyvesboltok kínálatából. Az interneten azonban elérhetők, s remélhetőleg nem kell majd sokat várnunk a magyar kiadásokra sem.

Az angol Delicous magazin 2010-es toplistáját David Chang, a Momofuku séfjének kötete vezeti. New York sztárszakácsát úgy szokták jellemezni, hogy Gordon Ramsay és Anthony Bourdain keveréke, némi chilivel és kimcsivel fűszerezve. A koreai-amerikai származású Chang egyike azoknak, akik újraértelmezték az amerikai konyhát, sikeresen fuzionálva a francia technológiával és az ázsiai alapanyagokkal. Könyve segítségével immár bárki elkészítheti világhírű éttermének, a Momofukunak a  fogásait, igaz akad köztük olyan, ami két napos előkészületet kiván.

Stéphane Reynaud francia szakács azokat a háziasszonyokat célozta meg könyvével,akik képesek s hajlandók nap mint nap más fogással meglepni családjukat: 365 jó indok, hogy leüljünk enni (365 Good reasons to sit down to eat). A recepteket a mindenkori szezonális alapanyagok és az évi ünnepek figyelembe vételével állította össze.

A Daily Telegraph gasztronómiai szakírója, Rose Prince is önálló kötettel állt elő. Főleg hagyományos, házias jellegű, több generációs receptjeit  tartalmazó kötetének mesés címe: Konyhapipőke (Kitchenella).

Ugyancsak a megszokott módon gyakorlatias szakácskönyv Nigella Lawson legutóbbi kötete, a Konyha: receptek az otthon szívéből (Kitchen: recepies from the heart of home). A 190 receptet zömében a mexikói,japán és olasz konyha ihlette. Jamie Oliver elsöprő  sikert aratott tavaly késő ősszel megjelent szakácskönyvével, ami a 30 perc alatt elkészíthető fogásait (30 Minute Meals) tartalmazza. A megjelenést követő 11 hét alatt 835 ezer példányban kelt el.

(Forrás: Gusto)

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

life-style.hu Gasztro

Gordon Ramsay nem csak káromkodni tud

A sztárszakácsnak az elmúlt pár évben több mint 20 könyve jelent meg, aminek nagy része sajnos Magyarországon még nem kapható, de a Csak könnyedén című műve kötelező darab. Kipróbáltuk a recepteket.

Gasztro

Vacsora Gordon Ramsay-nél – exkluzív tudósítás a helyszínről

Royal Hospital Road 68: a Magyarországon is egyre ismertebb és népszerűbb sztárséf, a konyha ördögeként emlegetett Gordon Ramsay három Michelin-csillagos londoni étterme. Szerzőnk néhány hete a gasztronómia egyik csúcskonyhájaként nyilvántartott chelsea-i szentély vendégeként tölthetett el pár felejthetetlen órát.

hvg.hu Napi merítés

Szegedi szakács Gordon Ramsay csapatában

A Délmagyar hírportál Szeged büszkeségét, Barta László szakácsot mutatja be mai cikkében. Hogyan került a Pokol konyhájára a szakácstanonc? A húszéves fiatalember elmeséli nem mindennapi történetét: miért ment ki Londonba munkát vállalni, és valójában milyen Gordon Ramsay, a sztárséf.