szerző:
Kovács István

Pénteken 12 és 20 óra között főtt Felsőtárkonyon az a 65 liter kocsonyaalap, amely ma délelőttre megalvadt, így már a hatodik országos rekord fűződik Jankó István nevéhez. Mától ez a világ legnagyobb négyszögletes üvegtányérjában hitelesített kocsonya.

Hetedik alkalommal rendezték meg Felsőtárkonyon azt a kocsonyafesztivált, ahol idáig öt rekord született, már ami a méretre vonatkozik. Tavaly kerek, homorú üvegtányérban készült el a Kárpát-medencének ez a speciális ételkülönlegessége, amelynek átmérője 115 cm, legnagyobb mélysége pedig 13 cm volt. Az abban tárolt mennyiség megfelelt százhúsz adag ételnek.

Idén Jankó István négyszögletes tányért rendelt egy fővárosi cégtől, amelyben 97-szer 87 centi méretű kocsonya alvadt, amelynek mélysége 5 cm volt. Ennek elkészítése különleges technológiát igényelt, és csak a negyedik késztermék maradt épen a próbaterhelés után.

©

A méréseket Sebestyén István, a magyarországi rekordok regisztere végezte egy héttagú zsűri előtt, akik a kocsonya állagát és az áttetszőségét vizsgálták. A szabályok szerint nem maradhatnak zsírfoltok az étel tetején, mert azok esztétikailag rontják a képet, a késztermék pedig nem tartalmazhat 40 százaléknál több húst.

A rekordkísérlet során 40 kg mangalica körmöt és 10 kg bőrt, 3 kg fokhagymát és ugyanennyi vöröshagymát, 1 kg sót, valamint 20 dkg szemes fekete borsot használtak fel, a főzésre előkészített mennyiség pedig 65 liter volt.

A Jankó István és séfcsapata által készített kocsonya megfelelt az előírásoknak, ám tömege nem érte el a tavalyit. Ekkora méretű szögletes üvegtányéron Magyarországon – sőt a jelenlévők szerint a világon sem - alvadt még soha ilyen nagy mennyiségű kocsonya, ezért azt Sebestyén István azonnal regisztrálta a hazai rekordok közé.

Jankó István elárulta: jövőre újabb rekordállításra készül, de azt már a Guinness-rekordok közé is regisztráltatni fogja, annak ellenére, hogy az jelentős kiadással jár együtt.

A szombati kocsonyafőző versenyen 22 csapat indult, érkeztek a felvidéki és vajdasági baráti társaságok mellé dunántúli és dél-alföldi amatőr szakácsok is.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!