szerző:
Szauer Judit
Tetszett a cikk?

A minőségi zene és a minőségi gasztronómia találkozásából született a Paloznaki Jazz és Bor Piknik – mondják az idén augusztus 8-9 -én harmadik alkalommal megrendezendő fesztivál szervezői. Minket a jó jazz mellett, mint mindig, most is a gasztronómiai vonatkozás érdekelt leginkább. Az ételeket megálmodó séfekkel, Takács Lajossal és Ádám Csabával beszélgettünk.

A jazz improvizatív műfaj, ehhez igazodnak majd a fesztivál ételei is, a meglévő ötleteket folyamatosan fejlesztik és alakítják majd a helyszínen – derült ki a séfek beszámolójából. Laza hangulat és „előremutató stílus” – így jellemzi Takács Lajos a piknikhez komponált fogásokat. Kemencében sült és grillezett ételeken lesz a hangsúly, nem a vásári hurka-kolbász vonalat szeretnénk megjeleníteni: „sokkal inkább egy könnyedebb, piknik hangulathoz illő, lazább stílust tervezünk erre a kis nyári programra” – mondta el a hvg-hu-nak a Laci!Pecsenye? séfje.

Takács Lajos kifejezetten örült a feladatnak, hiszen maga is Balaton felvidéki kötődésű, Tapolcán született. A jó jazz zenét is kedveli, bár mint megjegyezte, a konyhában legyen inkább csend. Szereti az ázsiai ízeket, amik a fesztiválon is megjelennek majd, hiszen több hazai alapanyagból készült étel befejezéséhez használnak majd ázsiai ihletésű fűszereket, mint például a gyömbér, a thai bazsalikom, a frissen vágott újhagyma.

 Lajos nagyon szereti a Balatont és persze a jó balatoni vendéglátóhelyeket is, de mint mondta, legjobban azt szereti, amikor hazamehetnek, és édesanyja süti nekik a rántott húst. Beszélgetésünk idején egyébként már izgultunk, hiszen a séf úr bármelyik pillanatban apa lehet, mostanra várják ugyanis első babájukat feleségével. Ezért is kért egy kis segítséget Ádám Csaba kollegájától (aki az Olimpia étterem séfje) a jazz piknikes ötleteléshez és főzéshez.

Készülnek a séfek
Ipsics Barbara

Az ételeket a Homola pincészet borai mellé kínálják. Készülnek majd különféle „kencék”, például olyan padlizsánkrém, ahol találkozik majd a japán lilapadlizsán és a magyar kolbász, vagy humusz, amit paradicsomos petrezselyemsalátával tálalnak. Egy 3.5 tonnás kemencében sülnek majd a friss házi kenyerek, a burgonya és különféle marinált zöldségek is. Ami a húsokat illeti, lesz grillezett mangalicatarja, a hölgyek kedvéért csirke, és az erre az alkalomra kifejlesztett freestyle burger, aminek a receptjét alább olvashatják is.

Ipsics Barbara

„ Attól freestyle a burger, hogy nem zárjuk be a hozzávalókat egy buciba, hanem a hamburger klasszikus összetevőit szépen egymás mellé tálaljuk majd” - mesélte el nekünk Ádám Csaba.  A mangalicatarjára visszatérve pedig azt üzeni a hölgyeknek, hogy ne féljenek a mangalicától, és egyenek nyugodtan több zsírt. „Amikor mangalica ételt tálalok, akkor a hölgyek esetében szinte mindig visszajön a tányéron a tarja zsíros része, pedig egyáltalán nem kellene félni tőle, hiszen ezek jó zsírok” – érvel a göndörszörű jószág mellett az Olimpia étterem séfje.

Takács Lajos Freestyle burger receptje

Hozzávalók (4 főre):

1 kg darált marhahús (30 % faggyú és 70 % hús)

1 kg parázsburgonya

2 darab lilahagyma

1 egész kígyóuborka

2 darab paradicsom

1 fejes saláta vagy kisebb római saláta

Egy kevés verjus (éretlen, zöld szőlő préselt leve), vagy rizsecet, esetleg fehérborecet

Kacsazsír

Olívaolaj

Só, bors

4 darab friss, jó minőségű Ciabatta

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 220 fokra. Kizsírozunk egy tepsit a kacsazsírral, a burgonyákat félbevágjuk és a vágott felületükkel lefelé a tepsibe rendezzük őket. A tepsit a forró sütőbe helyezzük, és puhára sütjük a burgonyát körülbelül 20 perc alatt.

Közben felszeleteljük a zöldségeket ízlés szerinti formára és vastagságúra, célszerű karikára vágni a hagymát, uborkát és a paradicsomot, a salátát pedig leveleire tépkedni.  A zöldségeket ízesítsük egy kevés verjus-vel vagy a rendelkezésünkre álló jó minőségű ecettel (rizsecet, fehérbor ecet).

A darált marhahúst sóval, borssal ízesítjük, jól összedolgozzuk, majd négy egyenlő részre osztjuk és húspogácsákat formázunk belőle. Kevés olívaolajat hevítünk egy teflonserpenyőben, és szép barnára pirítjuk a húspogácsák mindkét oldalát.

Vágjuk félbe a ciabattákat és a serpenyőben pirítsuk ropogósra őket.

Tálaljuk a tányéron a húspogácsát, a zöldségeket, a sült burgonyát és tegyük mellé a félbevágott ciabattákat.

 

Facebook

 

A Jazz Piknikről

A Paloznaki Jazz és Bor Pikniket az idén harmadik alkalommal rendezik meg a Balaton északi partjának egyik leghangulatosabb településén. Két nap alatt két színpadon 15 országosan ismert jazz produkció. A 2014-es év kiemelt fellépői a DePhazz és a Mezzoforte, fellép a Djabe, Tompos Kátya, a Bin Jip, a Mrs. Columbo, a Tárkány Művek, a Hajdu Klára Quartet, Manoya, Herczku Ágnes & Sinha Róbert, a Smárton trió és a Peet Project, valamint színpadra lépnek a Snétberger Zenei Tehetség Központ növendékei. A fesztivál házigazdája a Homola Pincészet, melynek Vinotékája egész nyáron üzemel a Tájház udvarán. A rendezvény társszervezője a Paloznaki Önkormányzat. A fesztiválon értékesített támogatói jegyek bevételével a szomszédos Felsőörsön működő Snétberger Központ munkáját segítik. Bővebben: www.jazzpiknik.hu

 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!