szerző:
T.S.

Jézus séfjei - apokrif módon így is nevezik azokat a spanyol szakácsokat, akik minden évben megkísérlik rekonstruálni, és a kornak megfelelően újragondolni a Názáreti Jézus utolsó vacsoráját. Ilyen újrakomponált ételsorral várja a húsvéti ünnepek alatt vendégeit az idei évtől a második Michelin-csillaggal is büszkélkedhető madridi Coque étterem.

Az érdekes kísérletre az idén Mario Sandovalt, a Coque tulajdonos séfjét kérte fel a Canal Histora tévécsatorna. A 2014 júliusában Nemzeti Gasztronómiai-díjjal kitüntetett séf, aki szülei mesterségét folytatva a családi étteremben - a tűzhely, a fazék és a fakanál szentháromságában nőtt fel - örömmel fogadta a kihívást, amelyre az előző években olyan neves kollégái vállalkoztak, mint David Muñoz, Paco Roncero, Ramón Freixa, Roberto Ruíz, David García és Fernando Canales.

Mario Sandoval, akit az ízek archeológusként is emlegetnek, egy interjúban elmondta, az idei, 2016-os Ultima Cena (utolsó vacsora) ételsorának összeállításában nemcsak saját érdeklődése és kutatásai segítették, hanem a népszerű húsvéti tévés projekt korábbi séfjeinek menüsorai. A saját elképzelése mellett természetesen ő is figyelembe vette, milyen ételeket fogyasztottak az adott korban, s milyen fogásoknak lehet jelképes jelentősége.

©

Ennek megfelelően Jézus és apostolai evilági menüje a következőkből állt össze:

– Adafina zöldségekkel és baromfival – a szefárd konyha kedvenc családi levese.

– Folyami pisztráng sós lében keserű füvekkel és zöldségekkel – az utolsó vacsora folyami halait (ponty, harcsa, pisztráng) és Izrael népének szenvedéseit idézi fel.

– Pácolt tokhal fűszerezett zöldségekkel.

– Báránygerinc pásztortarhonyával és szőlővel

– Desszert: jarofet – egy édesség mézből és dióból tojásformára alakítva.

Mindehhez a Jézus testét, illetve vérét szimbolizáló  kovászolatlan kenyér, és vörös szőlő héjával kezelt különleges só kerül az asztalra Mario Sandoval és testvérei éttermében a húsvéti ünnepnapokon, .

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!