szerző:
T.S.

Először is enni, mivel Dél-Amerikában, Délkelet-Ázsiában, Észak-és Nyugat-Afrika országaiban sokaknak az egyik fő tápláléka. Találékonyak azonban a konyhán kívül is tudják hasznosítani betevő nyamijukat.

 A kenyérgyökér avagy kínai burgonya valóságos keményítőraktár. Így nem csoda, hogy elsősorban változatos, mindennapi táplálék a – latin nevén – dioscorea, közönségesen csak jamszgyökér, póriasan pedig a nyami (jama, inama).

 Kolumbiában is hasonló szerepet tölt be a konyhákon, mint nálunk a burgonya. Főzelék, püré, de még édesség is készül belőle (a mi gyümölcskenyerünkhöz hasonló sütemény, de puding és krém is) aminek a neve az ottani szóhasználatban ñame (ejtsd: nyamei – a szerk.). Népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy a dél-amerikai ország ott van a legnagyobb termelők tízes világranglistáján. Kolumbia különböző körzeteiben minden évben fesztiválokat is rendeznek, ahol díjazzák a legnagyobb és a legkülönlegesebb formájú jamszgyökeret. 

Egy 15,5 kilós fesztiválgyőztes példány
©

 A termetes gyökérnövény azonban másként is hasznosítható, akár tárolónak, szállítóeszköznek is. De azért nagyon nem mindegy, mire alkalmazzák…

A kolumbiai zsaruk által minap elfogott két drogárus is kivájta a jamszgyökér belsejét, s abban szállította a drága árut. A híres történelmi város, Cartagena de Indias rendőrei – állampolgári bejelentés alapján – igazoltatták az El Cabezón (Csökönyös) és El Flaco (Sovány) gúnynévre hallgató párost, akik nemcsak felnőttek, hanem iskolások körében is terjesztették a kábítószert. Az ideges fiatalembereknél történetesen volt egy nyami. Leemelhető „záró fedéllel”. A tápláléknövény kivájt belseje több mint 100 adag marihuánát tartalmazott.

Az ötletet ezúttal a bíróság „díjazza”. A Csökönyös és a Sovány valószínűleg egy darabig legfeljebb csak a börtönkonyhán jut hozzá a mindennapi nyamihoz.

©

Amúgy nekünk sem olyan elérhetetlen az egzotikus konyhanövény. Több európai ország piacain is árulják, nem ismeretlen a kontinens séfjei előtt. S néhány éve már hazai kertészetekben is feltűntek termesztésre alkalmas palántái. Állítólag, ha megfelelően gondoskodunk a (kúszó)növényről lehetnek esélyeink kisebb gumószüretre pár év után. Szállításra alkalmas példányokban ne reménykedjünk...

  

  

 

 

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!