szerző:
-gy-

Nyuszi csak pihent egy kicsit, aztán hatalmasat dobbantott, egyenesen a villányi dombok közé. Palkonyára, egy igazi, kétnapos tavaszi gasztroörömünnepre, ahol immár hagyományosan folytatja a "húsvétolást". Stílusosan. Vagyis:a hétvégén Hú!SVÉT+7.

Nincsenek kétségeink afelől, hogy a 350 lelkes varázslatos kis baranyai falu neve pirossal van bekarikázva a gasztronauták térképén. Évről évre itt találkoznak a húsvét utáni héten az ország legjobb vidéki éttermeivel, a helyi és környékbeli, de más régiókból, a fővárosból is érkező séfekkel, borászokkal, kulináris mesterekkel, kézműves termelőkkel. Itt a vendégeknek is vannak vendégei, és a jó falatok mellé, nemcsak jó borok, de jó szó is dukál, nagy barátságok születnek.

©

Ez maga a "svéteskedés", ami pár esztendő alatt gasztro-köznyelvi kifejezés lett. Vagyis Stílusos Vidéki Éttermiség. A SVÉT azonos felfogású, de eltérő stílusú éttermek társulása. Tagjai mindannyian a szívből jövő, minőségi, a helyi alapanyagokra, a régió hagyományaira alapuló megújuló vidéki vendéglátást tartják legfontosabb alapelvüknek, 2012 óta rendeznek találkozókat, hogy az ország különböző pontjain együtt mutatkozzanak be. Minden tavasszal a Villány melletti Palkonyán, kora ősszel pedig valamelyik jeles éttermiségi helyszínen. Tavaly Pannonhalma  (Viator ) volt a házigazda, idén szeptemberben Veszprémen a sor (Chianti).

 A történet 2012 februárjában kezdődött, amikor egymás sarkát taposták kíváncsi gasztroturisták a szigetmonostori Rosinante fogadóban. Itt vonultak fel először a vidéki éttermiségiek. Akkor még csak tíz étterem, amely új formációt alkotott, hogy megmutassa konyháját, stílusát az ország különböző pontjairól. Olyan sikert aratott a kezdeményezés, hogy ősszel már a perbáli Walterben ismételtek, aztán pedig Villányba települtek egy napra, csatlakozva az ugyanakkor zajló Borzsongáshoz. 

Ma már 14 tagja van a SVÉT-nek: 14 étterem, 14 világnézet, 14 kreatív séf – egy küldetéssel. 

A hétvégi kétnapos ünnepről minden, amit tudni érdemes: itt. Találkozunk Palkonyán – ha véletlenül nem, akkor jövünk majd az élménybeszámolóval.

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!