szerző:
hvg.hu

A költségvetési bizottság benyújtott egy módosító javaslatot, amely kerek-perec kimondaná, megszűnik a magánnyugdíj-pénztári tagdíj - írja az Origo. Matolcsy György néhány órával korábban még azt mondta, csak meghosszabbítják a tagdíjak állami rendszerbe történő átirányításának időtartamát.

Törvényi erővel el szeretné törölni a kormány a magán-nyugdíjpénztári tagdíjat - ez a lényege annak a módosító javaslatnak, amelyet a parlament költségvetési bizottsága nyújtott be a pénzügyi stabilitási törvényjavaslathoz - közölte az Origo.

A módosító javaslat első pontja kimondaná: természetes személy nyugellátás fedezetére fizetett járuléka kizárólag a Nyugdíjbiztosítási Alapot illeti meg. A módosító javaslat további részében minden egyes törvényből kiszedik azt a szót, hogy "tagdíj". A módosító indoklása nem kertel: a javaslat megszünteti a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagdíjfizetést.

"A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer hosszú távú fenntarthatósága, pénzügyi stabilitása és a hatálya alatt álló biztosítottak nyugdíj-várományainak biztosítása érdekében a javaslat megszünteti a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagdíjfizetést" - olvasható a javaslat rövid indoklásában.

Sorban állás a pénztárnál. Záródnak az ajtók
©

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján még csak annyit mondott, hogy az állam határozatlan ideig magához irányítja a tagdíjakat, és elképzelhetőnek tartotta, hogy a kormány újranyitja a maradék 102 ezer pénztártagnak a visszalépés lehetőségét az állami pillérbe. Ha ez nem történne meg, akkor a pénztártagok megtakarításai folyamatosan fogynának, vagy csak nagyon alacsony hozamot tudnának rajta elérni a pénztárak, így nem érné meg maradni a pénztárakban.

A hiánycél tartása érdekében a kormány 48 milliárdot venne el a kötelező magánnyugdíjpénztárakban maradók befizetéseiből - derült ki a déli tájékoztatón. Matolcsy akkor azt mondta, ez azt jelenti, hogy a kasszatagok 10 százalékos munkavállalói járulékára vonatkozó 14 hónapos moratóriumot 12 hónappal meghosszabbítják, azaz a járulékot nem a pénztárakba - ahogy tavaly ígérték -, hanem az államnak kell befizetni.

A magánnyugdíjpénztárakat tömörítő Stabilitás Pénztárszövetség közleményében azt írta, megdöbbenéssel értesült a kormányzati szándékról - ami akkor még csak az átirányításról szólt. "Ez a lépés - azon túl, hogy jogszerűsége erősen vitatható - a magánpénztári szektor végét jelentheti" - írták, hozzátéve, a szövetség minden legális eszközzel fel kíván lépni az intézkedéssel szemben.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!