szerző:
MTI

Idei mélypontjára, az év eleje óta először 500 bázispont alá csökkent szerdára a londoni piacon a magyar államadósság-törlesztési kockázatra kínált biztosítási tranzakciók árazása.

Londoni felzárkózó piaci elemzők szerint az IMF/EU-tárgyalások megkezdésének kilátása továbbra is kedvező hatással van a magyar befektetési termékek piacára. Az egyik vezető londoni adósságpiaci adatszolgáltató, a Markit Financial Information Services adatai szerint az irányadó ötéves futamidejű magyar állampapírok törlesztési leállására köthető határidős biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) a szerdai londoni jegyzést 493 bázispontos középárfolyamon kezdték.

A Markit szerdai kimutatása szerint egy hét alatt 75 bázisponttal lettek olcsóbbak az ötéves magyar szuverén kötvénykötelezettségek CDS-kontraktusai. Jelentősen javult a cég által a tágabb értelemben vett közép-kelet-európai térség szuverén adósságára kidolgozott iTraxx SovX CEEMEA CDS-index egésze is, amely szerdára 7 bázisponttal, 2,46 százalékkal 278,08 bázispontra csökkent. A Markit iTraxx SovX CEEMEA index egy hét alatt 14,78 bázispontot süllyedt, vagyis ezen a mércén Magyarország túlteljesítette az index egészét.

Egy másik nagy londoni CDS-piaci adatszolgáltató, a CMA szerdai kimutatása szintén 500 bázispont alatti magyar CDS-árazást jelzett: e cég számítási módszere alapján a magyar szuverén devizakötvény-kötelezettségek törlesztésbiztosítási tranzakciói a szerdai londoni kereskedésben 494-495 bázispont környékén mozogtak. A szerdára kialakult magyar CDS-árazások azt jelentik, hogy egységnyi, tízmillió euró névértékű ötéves magyar államkötvényre jelenleg 500 ezer euró alatti éves középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási tranzakciókat a londoni piacon.

A magyar CDS-árfolyamok ez év első kereskedési hetében még 750 bázispont feletti rekordokon jártak, így az év eleji szintnél most hozzávetőleg 250 ezer euróval olcsóbb az irányadó ötéves futamidejű magyar szuverén devizakötvény tízmillió eurónként számított törlesztésbiztosítási díja Londonban. A CDS-tranzakciók árazása jelzi, hogy a piac mennyire ítéli kockázatosnak azt az állami vagy vállalati adóst, amelynek kötelezettségeire az adott határidős törlesztésbiztosítási kontraktusok vonatkoznak.

A CMA számítási modellje alapján a jelenlegi magyar CDS-középárfolyam azt mutatja, hogy a piac 29 százalékos halmozott valószínűséggel árazza egy "törlesztésleállási esemény" öt éven belüli bekövetkeztét Magyarország mint szuverén adós esetében. A piac ezen a mércén biztonságosabb adósnak tartja Magyarországot több euróövezeti tagállamnál.

A CMA számításai szerint Portugália esetében a piaci szereplők jelenleg 56 százalékos halmozott nem törlesztési esélyt áraznak ötévi távlatra. Írországgal kapcsolatban ez a halmozott kockázat 38, Spanyolország esetében 34, Olaszország esetében pedig 32 százalék körüli a CMA szerdai kimutatása alapján. A BNP Paribas bankcsoport felzárkózó térségi elemzőstábja befektetőknek összeállított helyzetértékelésében úgy fogalmazott: a közép-kelet-európai országcsoportban a CDS- és egyéb kockázati árazások javulása szempontjából Magyarország lett a "sztárszereplő", miután az Európai Bizottság döntése nyomán reális kilátássá vált az új finanszírozási programról szóló IMF/EU-tárgyalások megkezdése.

Üzleti negyed Londonban
©

A ház szerint a brüsszeli döntés volt "a múlt hét nagy sztorija" a térségi piacokon, és a fejlemény piaci utórezgései várhatóan még eltartanak egy ideig. A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének szakértői közölték, hogy a ház által vezetett kormánykötvény-index felzárkózó piaci modellportfoliójában - GBI-EM Model Portfolio - Magyarország volt a heti éllovas: a forint 5,2 százalékot erősödött egy hét alatt, a modellportfólión belüli GBI-EM GD (Global Diversified) Hungary kormánykötvény-részindex hozama pedig 85 bázisponttal csökkent.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!