szerző:
MTI / hvg.hu

Miközben a Takarékbank megvételéről tárgyal a külföldi tulajdonossal a Magyar Fejlesztési Bank (MFB), csak átmenetileg venné át kereskedelmi bankok szerepét - mondta Baranyay László MFB elnök-vezérigazgató a Heti Válasz csütörtökön megjelenő számában.

"Az MFB csoportnak nem feladata, hogy a kereskedelmi bankok helyett járjon el. Vannak viszont helyzetek, amikor átmenetileg muszáj a kereskedelmi bankok helyére lépnünk. A Takarékbank külföldi tulajdonosával valóban tárgyalásokban vagyunk, eredmény a közeljövőben várható" - erősítette meg a Heti Válasznak Baranyay László.

A hvg.hu februárban számolt be arról, hogy az állam megvásárolná a Takarékbank német kézben lévő kisebbségi részvénypakettjét. A Takarékbanknak 56,57 százalékában takarékszövetkezetek a tulajdonosai, a német DZ Bank 38,46 százalékos csomagja mellett 4,97 százalék van egyéb tulajdonban.

Piaci szereplők a hvg.hu-nak februárban úgy becsülték, hogy a DZ-csomag értéke valahol 3 és 8 milliárd forint körül lehet. Azonban a kormánynak „jó árat kell ajánlania, hogy a DZ Bank eladja a részesedését” - hangsúlyozta akkor a bank helyzetére rálátó forrás. Álláspontját azzal indokolta, hogy a Takarékbank nyereséges, a DZ-nek pedig hasznos, hogy a régióban folytatott ügyleteinek a Takarékbank lehet a bázisa. Ez azt jelenti, hogy a piaci értékhez képest az államnak felárat is kellene fizetnie a csomagért.

©

A Heti Válasznak most az MFB vezetője ugyanakkor cáfolta azokat a híreszteléseket, amelyek szerint a Széchenyi, illetőleg a Gránit Bank az MFB köréhez kapcsolódna, de megerősítette, hogy ezekkel a pénzintézetekkel közvetlenül a kormány tárgyal. Az agrárbank megalakítására vonatkozó kérdésre azt válaszolta, hogy az még a kidolgozás szakaszában tart, így arról sincs döntés, hogy milyen paraméterekkel fog rendelkezni,  milyen feladatokat fog ellátni és átvenni az MFB-től.

Arra a kérdésre, hogy valóban az MFB "finanszírozza-e a Nyerges Zsolt Fidesz-közeli vállalkozó vezette Közgépet", és 34 milliárd forintos megahitellel stafírozta ki "ezt az ismeretlen tulajdonosi hátterű vállalatot, így felelt: "Semmi kivetnivalót sem találok abban, hogy az MFB egy ilyen vállalkozást finanszíroz. Több olyan céget is fel tudnék sorolni, melyek tényleges tulajdonosai inkább az előző kurzussal rokonszenveztek. Akkor most az ő hasonló nagyságrendű vagy még nagyobb hiteleiket is fel kellene mondanunk pártpolitikai alapon?"

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!