szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egyre többen veszik itthon a magyar állampapírt: április végén a csak lakosságnak szánt állampapírok állománya 553,8 milliárd forint volt, ami 80,0 milliárd forinttal több, mint tavaly év végén. Az akciós lakossági bankbetétek kamataival is versenyképes államkötvényekkel a Magyar Államkincstár a belföldi lakossági részarány növelésében érdekelt, mely cél megvalósításához akár többletköltséget is hajlandó egyes állampapírtípusok esetében vállalni.

Az azenpenzem.hu-n pénteken megjelent elemzés szerint egyre vonzóbb lehet a magyar lakosság számára az állampapírpiac: veri a banki kamatokat az inflációkövető, 3 és 5 éves lekötésű Prémium Magyar Államkötvény 9,5 százalékos éves kamata. Jelenleg a legmagasabb elérhető banki kamatot az Erste Bank nyújtja, 9 százalékot 12 hónapos lekötésre, de ez az ajánlat csak a bankba újonnan érkező pénzekre szól. A kimagasló állampapír kamatok jó kiindulópont a kormány azon elképzeléséhez, miszerint növelni kellene a lakosság kezében lévő állampapír-állományt. (Lásd erről A kitörési irány című keretes írást.)

A jelenlegi több mint 20 ezer milliárd forintnyi magyar államadósságból április végén alig 553 milliárd volt a magyar lakosság kezében. Ugyanakkor a trend dinamikusan növekvő, hiszen tavaly év végén még csak 473 milliárd volt ez az összeg. A bővülést hátráltatja, hogy a legkedvezőbb befektetési formát, a Prémium Magyar Államkötvényt csak kevés helyen lehet megvásárolni, és csak csak a Magyar Államkincstár (MÁK) rendkívül gyér fiókhálózatában lehet személyesen számlát nyitni, ami a hosszabb lejáratú és magasabb kamatot biztosító államkötvények megvásárlásához viszont szükséges - írja a pénzügyi portál.

A Prémium Magyar Államkötvény inflációkövető, évente változik a kamata. Minden évben a januári 12 hónapos inflációra (idén 5,5 százalék volt) tesznek még 4 százalékot, és így az első évben 9,5 százalés kamatot lehet elérni. Az állampapír emellett vissza is váltható, bár a MÁK ebben az esetben általában 2 százalékkal kevesebb nettó árfolyamot fizet a papírokért. A határidő előtti kivétel lehetősége az azenpenzem.hu szerint mégsem hangzik rosszul, ha számításba vesszük, hogy a legtöbb bank betétfeltörés esetén sokszor semmilyen összeget vagy alig fizet valamit.

A kitörési irány
Borbély László András, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgató-helyettese a Portfolión egy szerdai online interjú keretében olvasói kérdésekre válaszolva elmondta, hogy három új budapesti fiók megnyitását tervezi a Magyar Államkincstár (MÁK), és szó van 300 okmányiroda és a jövőben felálló járási hivatalok bevonásáról is az állampapír-értékesítésbe. Emellett azt szeretnék elérni, hogy a lakosság gondolkodásmódjában változás következzen be, és számukra a befektetés ne csak bankbetétet jelentsen, hanem állampapírt is. Borbély szerint a belföldi állampapírpiac alapvető problémája, hogy nemcsak a magánnyugdíjpénztárak tűntek el a vásárlói oldalról, hanem általában a belföldi befektetők is. Itt hangsúlyozni kell, hogy a nyugdíjpénztár ezek közül csak az egyik, bár igen fontos szereplő lehetne. A magánnyugdíjpénztári rendszer átalakításával hiányzik 200 milliárd forintnyi belföldi állampapír-vásárlás, ugyanakkor kiesik 400 milliárd forint állampapír-kínálat is. Gond, hogy a nyugdíjpénztárakon kívül a pénzügyi közvetítő rendszer egyéb intézményei sem vállalnak érdemi szerepet az állampapírpiac vásárlói oldalán. Az ÁKK vezérigazgató-helyettese hozzátette, hogy a külföldiek részarányának növekedését természetesen célszerű lenne megállítani. És míg 7-8 évvel ezelőtt a lakosság az állampapírok 10 százalékát birtokolta, ezzel szemben 2011-re ez a szám 3,5 százalékra csökkent. A két szám közötti különbség rávilágít arra, hogy a lakossági értékesítésben vannak még lehetőségek. Nagy kérdés, hogy mennyire hajlandók a belföldi finanszírozásban részt venni a belföldi intézményi befektetők és ezen belül is elsősorban a bankrendszer. Jelen helyzetben a leginkább megvalósítható kitörési irányt a közvetlen lakossági értékesítés és finanszírozás szerepének növelése jelenti.

A jellemzően 3 vagy 5 éves futamidejű állampapírok mellett a rövidebb lejárat területén is versenybe szállna a MÁK - írja az azenpenzem.hu, mely szerint a MÁK egy évre szóló 8 százalékos kamatozású Kamatozó Kincstárjegye, de különösen a 7,5 százalékot hozó hat hónapos Féléves Kincstárjegye veszélyeztetheti a bankbetétek piacát. A lakosság körében a Kincstári Takarékjegy a legnépszerűbb állampapír, ebből 240 milliárd forintot tartottak az emberek április végén. Ez széles körben is elérhető, mert a Magyar Posta hálózatában is meg lehet vásárolni.

Április elején kormányrendelet is született arról, hogy felpörgessék a lakossági állampapír-vásárlásokat. Ennek érdekében lehetővé kívánják tenni, hogy a közszférában dolgozók a munkáltatójukon keresztül vehessenek állampapírt. A jelenlegi, nem túl ügyfélbarát MÁK-honlap megváltoztatásának igényét már a kormányzat is felismerte, és ennek érdekében lépések is várhatóak majd a közeljövőben. Az állampapírok értékesítésére reklámkampány is kezdődött, és már dolgoznak az értékesítési hálózat bővítésén is.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!