szerző:
hvg.hu

A piaci konszenzus és az OTP Bank Elemzési Központja is 2,1 százalékos gazdasági visszaesést valószínűsített, így a tavalyi utolsó negyedév előző év azonos időszakához viszonyított 2,7 százalékos zuhanása negatív meglepetés volt a piac számára. Ez a lefelé mutató kockázatokat erősíti a 2013-as növekedéssel kapcsolatban.

A piaci konszenzus és az OTP Bank Elemzési Központja is 2,1 százalékos gazdasági visszaesést valószínűsített, így a tavalyi utolsó negyedév előző év azonos időszakához viszonyított 2,7 százalékos zuhanása negatív meglepetés volt a piac számára - áll az OTP Bank Elemzési Központjának Heti Jelentésében. A jelentés szerint a magyar adatok elmaradnak a régió többi gazdaságának teljesítményétől.

Az elemzők kiemelik, hogy bár első ránézésre az adat nagyon negatív képet mutat a gazdaság teljesítményéről, az ipari termelés decemberi alakulásának ismeretében az várható, hogy a tavalyi utolsó negyedév meglepően nagy visszaesésben átmeneti tényezők is szerepet kaptak, melyek az idei első negyedéves GDP-t felfelé húzzák majd. "A vártnál rosszabb adat azonban így is a lefelé mutató kockázatokat erősíti a 2013-as növekedéssel kapcsolatban" - áll a jelentésben.

A vártnál nagyobb mértékben csökkent azonban a 12 havi fogyasztói árindex. Az OTP elemzői 2012-re 3,9 százalékos inflációval számoltak, ehelyett 3,7 százalék lett a pénzromlás mértéke. Mivel a kormányzat döntött a rezsicsökkentés második köréről, emellett a vártnál visszafogottabb hatósági áralakulás következtében korábbi 3,7 százalékos idei inflációs prognózisukat 3,4 százalékra csökkentik.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!