szerző:
hvg.hu

A piaci konszenzus és az OTP Bank Elemzési Központja is 2,1 százalékos gazdasági visszaesést valószínűsített, így a tavalyi utolsó negyedév előző év azonos időszakához viszonyított 2,7 százalékos zuhanása negatív meglepetés volt a piac számára. Ez a lefelé mutató kockázatokat erősíti a 2013-as növekedéssel kapcsolatban.

A piaci konszenzus és az OTP Bank Elemzési Központja is 2,1 százalékos gazdasági visszaesést valószínűsített, így a tavalyi utolsó negyedév előző év azonos időszakához viszonyított 2,7 százalékos zuhanása negatív meglepetés volt a piac számára - áll az OTP Bank Elemzési Központjának Heti Jelentésében. A jelentés szerint a magyar adatok elmaradnak a régió többi gazdaságának teljesítményétől.

Az elemzők kiemelik, hogy bár első ránézésre az adat nagyon negatív képet mutat a gazdaság teljesítményéről, az ipari termelés decemberi alakulásának ismeretében az várható, hogy a tavalyi utolsó negyedév meglepően nagy visszaesésben átmeneti tényezők is szerepet kaptak, melyek az idei első negyedéves GDP-t felfelé húzzák majd. "A vártnál rosszabb adat azonban így is a lefelé mutató kockázatokat erősíti a 2013-as növekedéssel kapcsolatban" - áll a jelentésben.

A vártnál nagyobb mértékben csökkent azonban a 12 havi fogyasztói árindex. Az OTP elemzői 2012-re 3,9 százalékos inflációval számoltak, ehelyett 3,7 százalék lett a pénzromlás mértéke. Mivel a kormányzat döntött a rezsicsökkentés második köréről, emellett a vártnál visszafogottabb hatósági áralakulás következtében korábbi 3,7 százalékos idei inflációs prognózisukat 3,4 százalékra csökkentik.