szerző:
MTI

Megerősítette stabil kilátással Magyarország "BB plusz" szintű - a befektetési ajánlású sávtól egy fokozattal elmaradó - hosszú futamú szuverén devizaadós-besorolását, valamint a hazai valutában fennálló államadósság befektetési szintű, "BBB mínusz" osztályzatát szerdán a Fitch Ratings.

A nemzetközi hitelminősítő szerda este Londonban közölte, hogy megerősítette a kereskedelmi adósokra külön megállapított, "BBB" besorolási országplafont és a rövid lejáratú szuverén devizaadós-kötelezettségek "B" osztályzatát is.

Magyarországra a három nagy nemzetközi hitelminősítő - Moody's Investors Service, Standard & Poor's, Fitch Ratings - közül jelenleg a Standard & Poor's tartja érvényben a leggyengébb, "BB" államadós-besorolást. A Moody's hosszú távú magyar szuverén osztályzata ennél egy fokozattal jobb, "Ba1", amely e cég besorolási módszertana alapján azonos a Fitch Ratings "BB plusz" hosszú futamú magyar szuverén devizaadós-minősítésével.

Magyarország államadós-osztályzatainak kilátása a három cég közül kettőnél negatív; a Standard & Poor's mellett a Moody's tart érvényben negatív kilátást a magyar besorolásokra.

A Fitch azonban tavaly december 20-án az addigi negatívról stabilra javította a magyar osztályzati kilátást, azzal a véleményével indokolva a döntést, hogy a magyar kormány haladást ért el az államháztartási hiány csökkentésében és az államadósság stabilizálásában.

A Fitch Ratings a magyar osztályzatokat megerősítő szerda esti londoni elemzésében a megerősítés fő tényezői között kiemelte azt az előrejelzését, hogy a hazai össztermékhez (GDP) mért magyar államháztartási hiány a 2013-2015-ös időszakban emelkedik ugyan valamelyest, azonban továbbra is 3 százalék alatt marad, és így változatlanul megfelel a "BB/BBB" szuverén besorolási kategóriára jellemző mediánszintnek.

A Fitch elemzőinek értékelése szerint a magyar kormány változatlanul erőteljes elkötelezettséget tanúsít az államháztartási deficit 3 százalék alatt tartása mellett, és ez ellensúlyozza a 2014-es költségvetésben mutatkozó bizonyos fokú végrehajtási kockázatot. A ház felidézi, hogy a tavaly végrehajtott, GDP-arányosan 3,2 százalékpontnyi strukturális konszolidációval Magyarország az Európai Bizottság szerint kiérdemelte a túlzottdeficit-eljárás megszüntetését.

A magyar állampapír-piac magas fejlettségű, emellett jelentős a kormányzati betétállomány és a jegybanki devizatartalék. E jellemzők és a költségvetési fegyelem hozzájárult ahhoz, hogy Magyarország még az idei bizonytalan időszakokban is megőrizhette nemzetközi tőkepiaci hozzáférését - áll a Fitch Ratings szerda esti londoni elemzésében.

A hitelminősítő szerint ugyanakkor a magán- és az állami szektor magas devizaadóssága sebezhetővé teszi Magyarországot a negatív külső sokkoktól és az esetleges hibás gazdaságpolitikai lépésektől. A bruttó államadósság-ráta valamivel több mint 2 százalékponttal a GDP-érték 79,8 százalékára csökkent tavaly, a Fitch előrejelzése szerint azonban az idén és jövőre jórészt stabil marad, és 2015-ben is csak mérsékelten csökken.

Így Magyarország e mérőszámok alapján jóval a "BB/BBB" szuverén besorolási kategóriára jellemző mediánszintek felett marad a belátható előrejelzési távlatban - jósolta szerdai elemzésében a Fitch Ratings.

A cég szerint a magyar költségvetési fegyelem "kontrasztban áll a kiszámíthatatlan gazdaságpolitikával", különösen ami a banki és közszolgáltatási szektorokat illeti. A kis- és középvállalatok hitelellátásának növelését célzó legutóbbi kezdeményezések és a fő kereskedelmi EU-partnergazdaságok erősödő növekedése valószínűleg hozzájárul a magyar GDP-növekedéshez 2014-2015-ben, ugyanakkor a gazdaságpolitikával kapcsolatos bizonytalanság és a magánszektorban zajló adósságleépítési folyamat korlátot szab a magyar gazdaság középtávú növekedési potenciáljának - áll az elemzésben.

A hitelminősítő szerint ugyanakkor a magyar osztályzatokra érvényes stabil kilátás a Fitch azon megítélését tükrözi, hogy a besorolásra ható, felfelé és lefelé mutató kockázatok jól kiegyensúlyozottak. Pozitív minősítési lépést eredményezhet a közadósság-ráta jelentős csökkenését eredményező sikeres költségvetési konszolidáció, valamint a külső eladósodottság tartós csökkentése és az üzleti és a beruházási környezetet javító intézkedések - áll a Fitch elemzésében.

A cég szerint negatív hitelminősítői lépéshez vezethetnek ugyanakkor az adósságfolyamatok fenntarthatóságát veszélyeztető, tartós költségvetési elcsúszások, az inflációs és az árfolyamkilátásokat kockáztató hibás gazdaságpolitikai lépések, valamint a befektetői hangulatot érő globális sokkhatások, amelyek megfoszthatják Magyarországot tőkepiaci hozzáférésétől.

A Fitch Ratings közölte: alapeseti feltételezései között szerepel, hogy a magyar kormány fenntartja a költségvetési fegyelmet a jövő évi parlamenti választások előtti időszakban is. A cég ennek alapján nem számít arra, hogy Magyarország visszatér az olyan jellegű, deficitet eredményező választási költekezéshez, amilyen a 2002-es és 2006-os választási kampányidőszakot jellemezte.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!