szerző:
MTI

A Stabilitás Megtakarítási Számlán elhelyezett összeg a befizetés időpontjában megszerzett jövedelemnek minősül, vagyis azonnal legálissá válik, amint elhelyezik azt a számlán. 5 év után a pénzt adómentesen lehet kivenni.

©

A napokban megjelent a Magyar Közlönyben a Stabilitás Megtakarítási Számla (SMSZ) elindításához szükséges végrehajtási rendelet – ismerteti a csütörtöki Népszabadság.

A konstrukció lényege, hogy az SMSZ-en elhelyezett összeg a befizetés időpontjában megszerzett jövedelemnek minősül, vagyis azonnal legálissá válik, amint elhelyezik azt a számlán. Akár a külföldről hazahozott, akár az itthon tartott, ám nem adózott pénzt is tisztára lehet így mosni, ráadásul időbeli korlát sincs, vagyis nemcsak a korábban, hanem az ezután keletkező jövedelmek kifehérítésének lehetőségét sem zárja ki.

Ilyen számlát minimum ötmillió forint befizetésével bármely magánszemély nyithat hazai pénzintézetnél, és bár pénzt elhelyezni csak egyszer lehet, SMSZ-ből bármennyit tarthat, akinek van mit befizetnie rá. A befizetett összeget öt év elteltével adómentesen lehet kivenni, de a pénzéhez korábban is bármikor hozzáférhet jogos tulajdonosa. Három éven belül azonban a személyi jövedelemadó dupláját, három és négy év között a száz százalékát, míg négy és öt év közötti "parkoltatás" esetében csak a felét kell megfizetni.

Az SMSZ törvényi feltételeit még júniusban alkotta meg a parlament Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető javaslatára, azonban az induláshoz még hiányzott a néhány részletszabályt tisztázó végrehajtási rendelet, amelyet Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter jegyez. A most megjelent jogszabály előírja páldául, hogy a bankoknak negyedévente jelenteniük kell a NAV-nak, hogy hány számlát nyitottak náluk, és azokra összesen mennyi pénzt fizettek be – olvasható a Népszabadságban.

Mint arról a hvg.hu beszámolt, a stabilitásról szóló javaslatot 2013. júniusban nyújtották be. Az is szerepelt benne, hogy az ilyen számlákat vezető bankok a pénzről igazolást állítanak ki, az adóhivatalnak viszont a számlatulajdonos azonosítása nélkül szolgáltatnak adatokat. Az SMSZ-ben euróban és forintban jegyzett állampapírok lehetnek. Az SMSZ jól kiegészítheti a letelepedési kötvényt, a kisebb pénzűek is könnyebben elérhetik a kedvező megoldást. Cikkünk további részleteiért kattintson ide!

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!