szerző:
hvg.hu/MTI

A Nemzetközi Beruházási Bank, vagyis az egykori szocialista blokk fejlesztési bankjának tanácsa támogatta Magyarország belépését. Olyan tagsággal kerültünk össze, mint Csehország, Bulgária, Oroszország, Mongólia, Vietnam és Kuba.

A Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) Tanácsa Szófiában megtartott ülésén támogatta Magyarország NBB tagságának megújítását - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteken.

Ez az a bank, amely a volt szocialista blokk gazdaságö közösségének, a KGST-nek a fejlesztési bankja volt, és amelyet 1970-ben alapítottak. Éppen az első Orbán-kormány idején, 2000-ben léptünk ki belőle, hogy aztán újra Orbán Viktor kormánya kezdeményezze a visszalépésünket. Nemrég írtunk az új fejleményről ebben a cikkünkben.

©

A mostani tájékoztatás szerint az NBB Tanácsának 2014. október 20-21-én Szófiában megtartott ülésén a tagországok - Csehország, Szlovákia, Románia, Bulgária, Oroszország, Mongólia, Vietnam és Kuba - képviselői kivétel nélkül támogatták Magyarország  tagságának megújítását. 

A döntés közvetlen előzménye, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Nyikolaj Koszov, az NBB elnöke 2014. október 15-én Budapesten Egyetértési Nyilatkozatot írt alá a Magyarország NBB tagságának megújításáról szóló jogi és pénzügyi feltételekről, a hivatalos magyar kérelmet az Egyetértési Nyilatkozat figyelembevételével, kormányzati felhatalmazás alapján nyújtották be. Közleményében az NGM felidézi, hogy Magyarország 2000-ben lépett ki az NBB-ből annak akkori nem kellően hatékony, és nem kellően átlátható tevékenysége miatt. 

"Az elmúlt két évben kidolgozott, gyökeresen új kormányközi megállapodás és az alapokmány az NBB irányítási rendszerét, döntési mechanizmusát teljes egészében a nemzetközi pénzügyi intézmények legjobb gyakorlatához igazította, így Magyarország felvételi kérelmét már egy új, modern alapokon működő bankhoz nyújthatta be" - írja közleményében a szaktárca. Az NBB a jelentősebb nemzetközi pénzügyi intézményekkel - például az EBRD, EIB, Világbank szervezetekkel - szoros együttműködésben alakítja ki tevékenységét, hitelezési stratégiáját, képviselőik megjelennek a bank tanácsülésein is - emelte ki az NGM. 

A közlemény szerint Magyarország Nemzetközi Beruházási Banki tagságának megújítása jól illeszkedik a magyar gazdaságpolitika céljaihoz, a "keleti nyitás" politikájához, lehetővé teszi a korábbi tagsági jogviszony időszakában teljesített, jelenlegi értéken számítva 20 millió euró összegű alaptőke befizetés reaktiválását is. Magyarország az NBB új tagjaként érdekelt a bank pénzügyi helyzetének további erősítésében, ezért a következő években a többi tagország által vállalt kötelezettségekhez igazodva növelni fogja alaptőke befizetését - közölte az NGM.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!