szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem elég, hogy drágulhat a csoki, a kávé, a mandula és a mogyoró is, most újabb élelmiszer ára vehet repülőrajtot. Az olívaolaj ára a rossz időjárás és különböző betegségek miatt nőhet jelentősen.

15 éve nem volt ilyen rossz olívatermés a világon – írja a Quartz. Spanyolországban az aszály, Olaszországban pedig különböző baktériumok, jégzáporok és bogarak tettek azért, hogy rossz legyen a termés. A spanyoloknál 54 százalékkal, az olaszoknál pedig a harmadával lesz rosszabb a termés, mint tavaly.

Az olasz lapok már az "olasz olívaolaj fekete évéről" írnak, ugyanakkor más országokban, például Görögországban és Tunéziában jobb lesz a termés, ám ezek az országok nem tudnák ellensúlyozni a világ összes olívaolajának kétharmadát előállító Spanyolország és Olaszország komoly veszteségeit.

Nem csak az olívaolaj drágul
Hanem a csoki, a kávé, a mandula, a vaj és a mogyoró is. A drágulás hátterében az időjáráshoz, klímaváltozáshoz, társadalmi változásokhoz, geopolitikai kihívásokhoz köthető okok állnak.

Elemzők szerint az olasz olívaolaj ára a következő hónapokban akár 30 százalékkal is megugorhat. Az ömlesztett áru ára már most a duplája a tavalyinak (az év hasonló időszakában). Megfigyelők szerint ehhez hasonló helyzetek a jövőben egyre inkább előfordulnak majd a klímaváltozás miatt.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!