szerző:
hvg.hu

Országgyűlési képviselők is kaptak bérbe pályázat nélkül állami földeket – derül ki abból a terjedelmes dokumentumból, amelyet a Blikk kapott meg a múlt héten a Nemzeti Földalaptól, miután jogerősen megnyerték az adatok kiadása miatt indított pert.

Farkas Sándor, a mezőgazdasági bizottság fideszes alelnöke irányítja a Kinizsi 2000 Mezőgazdasági Zrt.-t, amely 56 helyen szerepel a pályázatokkal kapcsolatos, több mint 22 ezer földdarabból álló listán – közölte a Blikk, amely szerint a politikusnak több mint 38 százalékos tulajdonrésze van a társaságban.

Farkas Sándor a lapnak azt mondta, sok olyan apró területről van szó, amelyeket korábban ők béreltek, csak azokat a tulajdonosok a Földért életjáradék program keretében felajánlották az államnak. Szerinte van köztük árokpart, legelő, kisebb szántók szétszórva a földjeik közé ékelődve. Azt is elismerte, hogy a területek között nagyobb, ötvenhektáros is akad, bár az szerinte nagyon rossz minőségű terület, senkinek sem kellett, ráadásul jövőre már más használja majd.

A politikus cége a Blikk szerint a Csongrád megyei Fá­bián­sebestyénben és Eperjesen összesen 151,5 hektárnyi terület kapott az idén pályázat nélkül az államtól, ekkora terület után pedig több mint tízmillió forint területalapú támogatás jár az EU-tól.

De a lap szerint nem Farkas az egyetlen, aki képviselőként földhöz jutott. A megbízási szerződés megkötésekor még kormánypárti képviselő volt Daher Pierre, akinek a felesége Dövényben kapott két birtokot, összesen 11 hektárnyit. Daher májusban már nem jutott be a parlamentbe, jelenleg kórház-főigazgató Borsodban.

Szintén képviselő volt még tavasszal Tóth József, aki néhány százalékos tulajdonrésszel rendelkezik az Agrocentina Kft.-ben, amely 83,6 hektár földterülethez jutott Tiszanánán. A politikus jelenleg is a település polgármestere.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!