szerző:
hvg.hu

Jó évet zárt tavaly a Trilak; 40 százalékkal nőtt a cég profitja, ami összesen 12,4 milliárdos árbevételt jelentett a festékgyártónak. A vállalat soroksári üzemében évente 30 ezer tonnányi festéket állítanak elő, amivel többek között a román, a cseh és a francia piacon is jelen vannak. Az idén 25 éves vállalat az amerikai PPG leányvállalata és ezért főszerepet kapott a konszern déli nyitásában, a Trilak bonyolítja majd a PPG görögországi exportját.

Nagyot hasított tavaly a Trilak - cég közleménye szerint 2014-ben 40 százalékos profitnövekedést könyvelhetettek el  és a vállalat forgalma is 12 százalékkal meghaladta az előző évi eredményt. Ez összesen 12,4 milliárd forintos árbevételt jelentett a festékgyártónak, ezzel a Trilak a haza piac 40 százalékát uralja. A menedzsment épp ezért optimista és jövőre további 6-8 százalékos forgalomnövekedéssel kalkulálnak. A cégnél összesen 300-an dolgoznak.

A tavalyi forgalomból közel 3 milliárd forint az exportból származott, a cég elsősorban Romániába, Csehországba és Szlovákiába szállít, de nemrég a lengyel és a francia piacra is betörtek. A Trilak forgalmának nagy részét még mindig a hazai vásárlók termelik, a termékek mindössze 30 százalékát exportálják.

A gyárban így töltik be a tíz literes fehér Hérákat
©

Déli nyitás

Az idén 25 éves Trilak 2008 óta az amerikai PPG cégcsoport leányvállalata, ami a világ egyik legnagyobb festékipari konszernje; ez a vállalat gyártja a lopakodó vadászgépek speciális bevonatát, de a legendás olasz autógyártónak, a Ferrarinak is szállítanak festékanyagot. Magyarországon a Mercedes-, Suzuki- és Audi-gyárak használják az amerikai óriáscég festékeit, de a budapesti Margit híd fémszerkezetének korrózióvédelmét is PPG termékekkel oldották meg.

Az idei évtől a Trilak bonyolítja a PPG dél-európai exportját is, ami azt jelenti, hogy hamarosan Görögországban is kaphatóak lesznek az itthon jól ismert Trilak és Héra termékek. Az athéni exportirodából látják majd el a volt jugoszláv utódállamokat, illetve Törökországot,Ciprust és Albániát is.

Több millió kiló festék egy helyen

A Trilak gyára több mint 100 éves múlttal rendelkezik, már az 1930-as években is festéket gyártottak a soroksári üzemben. A Trilak évente 30 ezer tonna festéket állít elő, a soroksári gyár napi kapacitása 100 raklap, ami körülbelül 150 tonna árut jelent. A több hektáros telephelyen 70 épületben folyik a gyártás és a raktározás. A legnagyobb raktárhelységben a plafonig ér az 5 ezer raklapnyi áru, ami olyan 3-3,5 millió kilónyi festék. A nagy árukészletre szükség is van, mert a festék iránti kereslet egész évben nagy, a “szezon” januártól augusztusig tart.

Több millió kiló festék egy helyen - plafonig érnek a raklapok
©

Veszélyes üzem a festékgyár

A festékgyárban nagyon komolyan veszik a tűz- és munkavédelmi előírásokat, mert olyan anyagokkal dolgoznak, amik fokozottan tűzveszélyesek: ilyen például a lakkbenzin vagy a gyanta, ami 1000-1200 fokon tud égni. Korábban a mobiltelefonokat is kellett kapcsolniuk a dolgozóknak, mert egy elektromos szikrától könnyen berobbanhatnak a festékanyagok. A cég épp ezért büszke arra, hogy már több mint 1000 napja nem történt baleset a gyárban, ami átszámítva 25 ezer balesetmentes órát jelent.

A gondatlanság tüzet okoz! - néhány helyen még látszanak a régi gyár falai
©

Továbbképzésre is költenek

A Trilak más területeken is aktív; a cég minden évben mintegy 4 ezer liter festéket adományoz közintézményeknek, például óvodáknak és iskoláknak, az erzsébetvárosi tűzfal-rehabilitációs kezdeményezés pedig mára turistalátványossággá vált. A szakmai oktatás terén is igyekszik erősíteni a cég: 2011 óta működik az úgynevezett Festőakadémia, ahol a legmodernebb alapanyagokkal és technológiákkal ismerkedhetnek meg a szakemberek és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara festőmesteri képzését is a Trilak szervezi.

A gyárban alig látni festéket, az egész egy zárt rendszer
©

 


Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!