szerző:
hvg.hu

Kisebb lesz a bankadó kulcs, mint korábban ígérték, de más lesz az adó alapja, és az adó megállapításánál mégsem számít majd, hogy egy bank több hitelt helyez-e ki - írta az Index. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) is megerősítette a változtatásokat.

A Parlament törvényalkotási bizottsága az utolsó pillanatban teljesen átírta a bankadó csökkentésének szabályait - közölte az Index, amely szerint egy olyan módosító javaslatot terjesztettek elő, ami egyebek mellett változtatna az adó kulcsán, az adóalapon, és kivenné a hitelezéshez kötött kitételt is az országgyűlés előtt fekvő javaslatból.

Később a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményt adott ki, amely megerősítette a változtatásokról szóló hírt. E szerint az adó felső kulcsa 2016-tól további 7 százalékponttal csökken, így az eddigi 0,31 százalékos terv helyett 0,24 százalék lesz. Az alsó kulcs változatlan marad, 50 milliárd forintig 0,15 százalék. Jövőre az adó alapja a bankok 2009-es módosított mérlegfőösszege marad továbbra is.

A javaslat szerint A tárca szerint a módosításoknak köszönhetően – összhangban az EBRD-vel februárban kötött megállapodás szellemiségével – nem változik a szektor egészének adóterhe, 2016-ban a költségvetés bankadóból származó tervezett bevétele nem csökken, azaz a szektor a februári megállapodásnak megfelelő adócsökkentésre számíthat - tette hozzá a tárca.

A kormány a javaslat kidolgozása során folyamatosan egyeztetett a Magyar Bankszövetséggel, valamint az Európai Bizottság versenypolitikai főigazgatóságával, hogy a bankadó szabályozás mindenki számára elfogadható és az európai szabályoknak is megfelelő legyen.

Az NGM megfogalmazása szerint a kormány továbbra is elkötelezett az EBRD-megállapodás betartása mellett, amelynek megfelelően 2017-től tovább csökkenne a bankadó-teher. A 2017-re érvényes bankadó-szabályokat 2016 első felében, a 2017-es költségvetéssel párhuzamosan tervezik majd benyújtani az Országgyűlésnek.

A tavaszig rendelkezésre álló idő lehetőséget teremt egy olyan megoldás kialakítására, amely továbbra is megfelel az EBRD egyetértési megállapodás eszmerendszerének - tette hozzá az NGM.

A Portfolio kommentárja szerint az EBRD-val és az Erstével kötött megállapodásban szereplőkhöz képest a változtatás elvben a megállapodás megszegését jelenti, de a korábbi tervbe vetthez képest nagyjából ugyanannyi bankadót kell fizetniük a bankoknak, mintha a korábbi tervezet lépett volna életbe.

A felső kulcs eltörlése és a beígért 2014-es adóalap helyett a 2009-es adóalap megtartása a bankok szemszögéből rosszabb, az 50 milliárd feletti kulcs csökkentése viszont nekik kedvezőbb helyzetet eredményez - tette hozzá a portál.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!