szerző:
hvg.hu

Kamatostul kell visszafizetni az otthonteremtési támogatást, ha a vállalt gyerekek nem születnek meg határidőn belül vagy az igénylő házaspár elválik.

„Hogyha már várandós az édesanya a gyermekkel a tíz év lejártakor, akkor annyi idővel meghosszabbodik a tíz év, amennyi idő alatt a gyermek meg tud születni. Ha viszont kiderül, hogy nem születnek meg a gyermekek, akiket vállaltak, akkor vissza kell fizetni az összeget, és az alapkamatnak az ötszörösét kell késedelmi kamatként visszafizetni” – mondta a Hír Tv szerint Rétvári Bence kedden.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az otthonteremtési támogatások, köztük a harmadik gyerek után kapható 10 milliós vissza nem térítendő támogatás szabályait ismertette a tegnapi sajtótájékoztatón. Arról, hogy mi történik, ha nem születik meg időben a harmadik gyerek, az MTI összefoglalójában nem esett szó.

A vs.hu szerint a kormány kivételt tesz a visszafizetésnél, ha az egészségügyi intézmény igazolja, hogy ötször sikertelenül próbálkoztak az igénylők a lombikbébi programban. A válást viszont nem tolerálja a kormány, ebben az esetben is kamatostól vissza kell fizetni a támogatást.

A Hír Tv felidézte, hogy január 1-jétől egy gyermek után 600 ezer, két gyermek után 2,6 millió, három gyermek után pedig 10 millió forintot ad az állam új lakás vásárlására. Használt ingatlanra is jár támogatás, de lényegesen kevesebb.

A szülők életkora döntő, a hozzájárulás akkor jár, ha az egyikük 40 év alatti. Az viszont mindegy, hogy saját gyermekről van-e szó vagy örökbefogadottról. Három gyermek vállalására tíz évet kapnak a párok. A fő szabály szerint 20 éves koráig számít valaki gyermeknek, de ha egyetemista, akkor 25 éves korig.

A szükséges munkaviszonyba és egészsébiztosítási időszakba a külföldi munka is beleszámítható.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!