szerző:
MTI / hvg.hu

Majdnem hatmilliárd forintos támogatást nyert az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE). Ötmilliárd forint jut az intézmény infrastruktúrájának fejlesztésére, épületeinek energetikai korszerűsítésére, 700 millió forint kormányzati támogatást pedig a Bibó István Szakkollégium teljes körű felújítására fordítanak – közölte az intézmény kedden.

A többlépcsős beruházásnak köszönhetőn építészeti, gépészeti és energetikai felújítások kezdődnek el az ELTE tizenhat épületében, többek között egyetemi kollégiumaiban, közoktatási intézményeiben, valamint egyes karainak épületeiben.

A KEOP projekt keretében többek között korszerűsödik az épületek fűtési és szabályozási rendszere, új homlokzati hőszigeteléseket kapnak az épületek, korszerűsítik a melegvíz-hálózatot és kicserélik a nyílászárókat. A beruházás keretében lehetőség nyílik majd napelemmel termelt villamos energia használatára is.

Éves szinten több mint 195 millió forintos energiamegtakarítást érhet el az egyetem a beruházással, amelynek várható befejezése 2018 év végére várható.

Az intézmény a fenti beruházási összegen felül 700 millió forintos kormányzati támogatást kap a Bibó István Szakkollégiuma épületének fejlesztésére. A felújítás és bővítés során minden szobához saját fürdőszobát alakítanak ki, az épület új lakószintet kap, így további 11 szobaegység épül.

Bibós szakkollégista volt egykor Orbán Viktor, Fodor Gábor, Szájer József, Áder János, Lévai Anikó (Orbán Viktor felesége), Honecz Ágnes (Fodor Gábor első felesége), de sokan mások is, akik azóta a politikai és a tudományos életben jelentős szerepet játszanak.

Szintén megújul a Nagytétényi úti kollégium is, részben KEOP-os, részben pedig 900 millió forint egyetemi saját forrás felhasználásából. A hallgatói férőhelyszám ezzel a kollégiumban 890 főre emelkedik, és hasonlóan a Bibó István Szakkollégium felújításához, itt is minden szobához saját fürdőszoba fog tartozni.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!