szerző:
MTI

Több mint egy hónapon át tartó, holland vezetésű nemzetközi hadgyakorlat kezdődik hétfőn Várpalotán – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM).

A február 21-ig tartó Várpalota Challenge 2016 elnevezésű akció lehetőséget teremt Magyarországnak arra, hogy gyakorolja a NATO-erők befogadó nemzeti támogatásával kapcsolatos feladatokat. A hadgyakorlat előkészítésében és végrehajtásában a Magyar Honvédség aktívan részt vesz.

A holland fél térítés ellenében tartózkodik Magyarországon – tették hozzá.

Kiemelték, a gyakorlat térségében fokozott katonai mozgás és jelenlét várható. Hétfőn a Hegyeshalom–Veszprém, csütörtökön a Hegyeshalom–Pápa útvonalon csoportosítanak át katonai technikai eszközöket. Emiatt a Magyar Honvédség a közlekedők megértését kéri.

Felidézték, hogy a magyar katonák 2006 októberében Hollandiától vették át a tartományi újjáépítési csoport (PRT) feladatait Afganisztánban, Baghlanban. A két nemzet katonái együtt szolgáltak a NATO és az Európai Unió számos műveletében, így például Afganisztánban, Koszovóban és Szomáliában.

Emellett Hollandia is részese azon 12 államnak, amely létrehozta a pápai Nehéz Légiszállító Ezredet, a C-17-es szállítógépeket üzemeltető nemzetközi alakulatot – sorolta közleményében a honvédelmi tárca.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!