szerző:
hvg.hu

A Népszava szerint "kreatív" adat összeállítása miatt is magyarázkodhat majd valószínűleg kedden Brüsszelben a Miniszterelnökséget vezető miniszter a paksi bővítés ügyében. A magyar kormány olyan számokkal igyekezett ugyanis meggyőzni Brüsszelt arról, hogy nem kap tiltott állami támogatást, és kitermeli az építkezés költségeit, amelyeket különböző évek adataiból válogatott össze – olvasható a cikkben.

Az Európai Bizottság alaposan áttanulmányozta azokat az érveket, amelyekkel a magyar kormány igazolni akarta, hogy a Paks II. állami támogatás nélkül is képes lesz vissza fizetni a 12,5 milliárd eurós hitelt. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, illetve államtitkára, Németh Lászlóné többször is az olcsó paksi árammal indokolta a beruházást. A beruházás ellenzőit pedig azzal vádolta a kormány, hogy a rezsicsökkentést akarják megakadályozni – emlékeztetnek a cikkben.

Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos a kormánynak november közepén jelezte, hogy az EU-ban vitatják a magyar adatokat. Erről múlt héten egy 33 oldalasra bővített újabb levelet is küldtek.

A magyar kormány szisztematikusan túlbecsüli Paks II. várható bevételeit, miközben ugyanígy rendszerszerűen alulbecsüli a várható költségeket – állapította meg a bizottság.

Az Energiaklub számításai szerint is Paks II. minden valószínűség szerint veszteséges lesz, és csak állami támogatással lesz képes működni. Mindez súlyosan torzítja a régiós energiapiacot, és ez ellentétes az uniós joggal. Ha ez lesz a tiltott állami támogatás miatt Magyarország ellen indított kötelezettségszegési eljárás végső megállapítása is, a beruházás a mostani konstrukcióban valószínűleg nem valósítható meg.

Kaderják Péter, a Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpontjának vezetője a Népszavának azt mondta: a brüsszeli és az itthoni eljárások párhuzamosan folynak. A magyar hatóság engedélye azonban csak annyit jelent, hogy ha egyébként minden rendben lesz a bővítéssel kapcsolatban, akkor indulhat az építkezés.

Energetikai szakemberek arra is felhívták a figyelmet, hogy a nyilvánosságnak szánt propagandában megjelölt 3 000 milliárd forintban nincs benne a hosszú felezési idejű nagy radioaktivitású használt fűtőelemek tárolását szolgáló biztonságos tárolók, illetve a régi és új blokkok párhuzamos termelése miatt szükséges többlethálózat kiépítésének több tízmilliárdos költsége.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden találkozik Brüsszelben Margrethe Vestager versenypolitikáért felelős biztossal is.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!