szerző:
hvg.hu

A Népszava szerint "kreatív" adat összeállítása miatt is magyarázkodhat majd valószínűleg kedden Brüsszelben a Miniszterelnökséget vezető miniszter a paksi bővítés ügyében. A magyar kormány olyan számokkal igyekezett ugyanis meggyőzni Brüsszelt arról, hogy nem kap tiltott állami támogatást, és kitermeli az építkezés költségeit, amelyeket különböző évek adataiból válogatott össze – olvasható a cikkben.

Az Európai Bizottság alaposan áttanulmányozta azokat az érveket, amelyekkel a magyar kormány igazolni akarta, hogy a Paks II. állami támogatás nélkül is képes lesz vissza fizetni a 12,5 milliárd eurós hitelt. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, illetve államtitkára, Németh Lászlóné többször is az olcsó paksi árammal indokolta a beruházást. A beruházás ellenzőit pedig azzal vádolta a kormány, hogy a rezsicsökkentést akarják megakadályozni – emlékeztetnek a cikkben.

Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos a kormánynak november közepén jelezte, hogy az EU-ban vitatják a magyar adatokat. Erről múlt héten egy 33 oldalasra bővített újabb levelet is küldtek.

A magyar kormány szisztematikusan túlbecsüli Paks II. várható bevételeit, miközben ugyanígy rendszerszerűen alulbecsüli a várható költségeket – állapította meg a bizottság.

Az Energiaklub számításai szerint is Paks II. minden valószínűség szerint veszteséges lesz, és csak állami támogatással lesz képes működni. Mindez súlyosan torzítja a régiós energiapiacot, és ez ellentétes az uniós joggal. Ha ez lesz a tiltott állami támogatás miatt Magyarország ellen indított kötelezettségszegési eljárás végső megállapítása is, a beruházás a mostani konstrukcióban valószínűleg nem valósítható meg.

Kaderják Péter, a Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpontjának vezetője a Népszavának azt mondta: a brüsszeli és az itthoni eljárások párhuzamosan folynak. A magyar hatóság engedélye azonban csak annyit jelent, hogy ha egyébként minden rendben lesz a bővítéssel kapcsolatban, akkor indulhat az építkezés.

Energetikai szakemberek arra is felhívták a figyelmet, hogy a nyilvánosságnak szánt propagandában megjelölt 3 000 milliárd forintban nincs benne a hosszú felezési idejű nagy radioaktivitású használt fűtőelemek tárolását szolgáló biztonságos tárolók, illetve a régi és új blokkok párhuzamos termelése miatt szükséges többlethálózat kiépítésének több tízmilliárdos költsége.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden találkozik Brüsszelben Margrethe Vestager versenypolitikáért felelős biztossal is.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!