szerző:
hvg.hu

Versenytárgyalás nélkül fogna bele Csehország az atomerőmű-bővítésbe, mivel az atomerőműtendert sikertelennek tartják. A tervezett erőmű nem Temelínnél lenne, hanem Dukovanynál.

Csehország sem kísérletezik többé tenderrel és versenytárgyalás nélkül fogja kiválasztani a tervezett új atomerőmű szállítóját. A stratégiai partner kiválasztásában egy új kormányzati szervezet, az Atombizottság fog közreműködni, amely egyben koordinálni fogja a csehországi atomenergetikai fejlesztési programot - idézte Lenka Kovacovska cseh ipari miniszter-helyettest a HlídacíPes.org nevű prágai hírportál.

Kovacovska azt is elmondta, hogy a tavaly törölt temelíni tender nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. „Gyakorlatilag mi voltunk az egyetlen ország a világon, amely nyitott versenyeljárás keretében keresett partnert az atomerőmű építéséhez” - magyarázta. A miniszterhelyettes, aki részt vett az új cseh energetikai koncepció kidolgozásában is, elmondta, az új kormányazati szervnek az év végéig kell a kormány elé terjesztenie a stratégiai partnerrel szemben támasztott követelményet, beleértve a beruházás finanszírozásának részleteit is. A HlídacíPes.org beszámolója szerint az Atombizottság létrehozása gyakorlatilag az első lépés lesz az atomerőmű új energiablokkot szállító stratégiai partner kiválasztása során. Az Atombizottság tagjai az illetékes minisztériumok, - az ipari-, a pénzügy-, a külügy-, a környezetvédelmi és regionális fejlesztési minisztérium helyettes vezetői.

A portál értesülései szerint ipari miniszter vezette Atombizottság tagja lesz többek között Dana Drábová, a Cseh Atomenergiahivatal vezetője, valamint a cseh energetikai vállalat, a ČEZ több vezetője is. A prágai kormány egyelőre keresi még a csehországi atomprojektet irányító kormánybiztos személyét. 

Lenka Kovačovská szerint pályázaton kellene kiválasztani a kormánybiztost, akinek össze kell majd hangolni az állam, a különböző minisztériumok és főhivatalok, a beszállítók és a ČEZ tevékenységét az új csehországi atomerőmű megvalósítása során.
Kovačovská úgy véli, hogy a meghatalmazottnak az ipari minisztériumban kell dolgoznia, ahol  öt emberből álló új osztály alakulna, a csapat többi tagja pedig más minisztériumokból kerül ki.
 
A cseh portál idézte a ČEZ illetékeseit, akik a kormányhoz hasonlóan nem a temelíni helyszínt, hanem a Dukovany helyszínt preferálnák. Van viszont egy olyan maximalista forgatókönyv is, amely a csehországi atomenergetika fejlesztése során négy új reaktorral számol – kettő Dukovanyban, kettő pedig Temelínben épülne meg.  A temelíni és dukovani erőművek előkészítése párhuzamosan fog végbemenni. Dukovanynak mindenestetre igyekeznie kell, ugyanis a régi blokkok üzemideje a tervezettnél tíz évvel korábban véget érhet. „Dukovany és Temelín együttes tervezése nagyobb rugalmasságot biztosít a partnereinkkel való tárgyalások folyamán” – mondta Lenka Kovačovská. A kormány álláspontja szerint a két új blokk felépítése után az atomenergetika részaránya a csehországi termelésében 2040-ig 50 százalékra nőhet.

Csehországban jelenleg két atomerőmű üzemel, ahol összesen hat reaktor termel energiát. Ezek osszeteljesitmenye 3940 megawatt.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!