szerző:
hvg.hu

Miután az olaj ára beesett már 30 dollár alá is, és megjelnetek az első prognózisok a 25 sollár alatti egységárról, felbukkantak vadabb víziók is a piacon. Egy energiapiaci blogger például negatív olajárakról írt.

Már-már fantasztikumnak tűnik, pedig igaz: 2008-ban volt 144 dollár is az olaj hordónkénti ára. Manapság viszont már az is hiheteltennek tűnik, hogy tavaly volt egy rövid időszak a tőzsdén, amikor úgy tűnt, hogy az áresés megállítható, és akár 60-70 dollár körüli szinten is stabilizálható az olaj. Az, aminek jelenleg alig több, mint 30 dollár a jegyzési szintje; s mint a napokban megjelent: a Sberbank az idén már csak 25 dolláros célárban gondolkodik (ami hosszú távon összeroppanthatja az olajbevételekre épülő orosz gazdaságot).

Ettől is lejjebb vitte a lécet jó pár londoni elemzőház - írta meg a Portfólió. A Goldman Sachs, a Morgan Stanley és a Citi már 20 dollárnál húzza meg a mélypont vonalát, ám Dennis Gartman 15, a Standard Chartered pedig akár 10 dollárig eső olajárat is el tud képzelni.

©

Gail Tverberg, egy energetikai szakember blogjában azonban mindenkin túltesz: az Our Finite World-ön arról írt, hogy igenis elképzelhetők negatív olajárak. A Space Solar Power Institute energia gazdaságtani kutatásokért felelős igazgatója szerint az idén az olaj tárolása, a tároló infrastruktúra problémát jelenthet - különösen az áprilisig tartó időszakban - , mert a jelentős piaci túlkínálat miatt a tárolókapacitások végessé válnak, ami akár kapacitáshiányhoz is vezethet. Mérpedig ez esetben a tárolhatatlan készletek hatására az ár 10 dollár alá is beeshet.

Tverberg abban még nem biztos, hogy a tőzsdén mindez lehet-e olyan hatással, hogy az árak akár a negavtív tartományba is becsússzanak, de ha nulla dolláros jegyzéssel is lehetne olajat venni, Magyarországon akkor se lenne olcsóbb a 120 forintnál, mivel ez a jövedéki adó mértéke - és ez nem százalékosan adja meg a kiskereskedelmi ár összetevőjébeni arányát (mint például az ÁFA).

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!