szerző:
hvg.hu

Újra felépítené a minaretet Szigetváron Törökország a várostrom 450. évfordulójára időzített államfői találkozóra – írta az Index, amely szerint a magyar kormány állítólag már rábólintott a tervre.

Törökország újra felépítené a több mint háromszáz éve leomlott, csonka minaretet a szigetvári várostrom 450. évfordulója alkalmából tervezett államfői találkozóra, amelyen Recep Tayyip Erdogan török államfő is részt venne szeptemberben – írta az Index.

A portál szerint Sakir Fakili budapesti török nagykövet karácsony előtt már be is mutatott minaret-épületterveket Szigetvár városvezetésének. A magyar kormányzat állítólag már rég rábólintott a tervre, viszont hivatalosan hónapok óta nem nyilatkozik senki, hogy kezdhetik-e építeni a törökök a dzsámi mellett a tornyot is – fogalmazott a beszámoló.

A kormány tavaly döntött arról, hogy idén Zrínyi Miklós–Szigetvár 1566 emlékévet szerveznek. Az Index szerint az Orbán-kabinetnek azért vált politikailag fontossá a 450. évforduló, mert ennek apropóján szeptember 7-ére nagyszabású nemzetközi találkozót hívtak össze a városba, ahová Recep Tayyip Erdogan török elnök is ellátogatna.

A törökök az Index szerint nagyon szorgalmazták a dzsámi eredeti formájának helyreállítását is. A nagykövet a december 21-i tervtanácsi ülésen vett részt a városban, ahol kiderült, hogy a követség már megbízott egy építészirodát a dzsámi terveinek elkészítésével, sőt, Özgür Sevim tervező bemutatta a minaretrekonstrukció dokumentumait is.

Sakir Fakili nagykövet szerint a szigetvári minaret nem vallási épület lenne, hanem kifejezetten a vár turisztikai funkcióját erősítené, szerinte a környéken nem élnek muszlimok, ezért nem kell attól tartani, hogy átértelmeződik a dzsámi és a minaret szerepe.

A beszámoló szerint arról is beszélt, hogy 2016-ban több török turistacsoport és magas szintű állami delegáció érkezik majd a városba, számukra meghökkentő látványt nyújtana egy csonka minaret, ami jelenleg egy gyárkéményre hasonlít.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!