szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Beütött a súlyos recesszió Oroszországban.

Az orosz gazdaság mélyrepülésben van, az előzetes adatok szerint 2015-ben 3,7 százalékkal zsugorodott – írja a BBC.

Ez 2009 óta a legrosszabb adat, és elég valószínű, hogy idén is folytatódik a recesszió.

A kiskereskedelem egy év alatt 10 százalékot esett, a tőkebefektetések 8,4 százalékot.

2014-ben az orosz GDP még 0,6 százalékkal nőtt, de tavaly durván befékezte a gazdaságot az olajár esése, ugyanis az olaj ára az elmúlt 15 hónapban 70 százalékot esett. Emiatt várhatóan módosítani kell az orosz költségvetést is, amit 50 dolláros olajárra terveztek, most viszont valamivel 30 dollár felett jár a legfontosabb orosz nyersanyag hordónkénti ára. Ez nagyon nem mindegy Oroszországban, ahol a büdzsé bevételeinek a fele az olajból származik.

A gazdaságnak betettek az ukrajnai orosz agresszió miatti nyugati szankciók is.

Az orosz lakosság ebben a helyzetben egyre kényelmetlenebbül érezheti magát: gyengül a rubel, az infláció emelkedik, a reálbérek 10 százalékkal csökkentek, a szociális juttatásokat visszavágták, és növekszik a félelem a munkanélküliségtől.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!