szerző:
hvg.hu

Nagyot szakított Vajna és Szima a kaszinóikból, és az állam tett arról is, hogy még jobban megérje a játékbarlangbiznisz: a fizetendő koncesszós díjat egy az egyben levonhatják a játékadóból, így mintegy 4 milliárddal azonnal beljebb is vannak. Online pénztárgép sem kell, a NAV elnöke szerint bőven elegendő a szervezet ellenőrzési terve.

A múlt évben több mint 1,2 millió játékos összesen 22,45 milliárd forintot hagyott a Magyarországon üzemelő 8 játékkaszinóban – derült ki Tállai András NAV-elnök válaszából, amit az LMP-s Ikotity István írásbeli kérdéseire adott. A játékbarlangok közül ötöt Andy Vajna vezet, kettőt a debreceni fociklub elnöke, Szima Gábor, a sopronit pedig a Casino Austria GmbH vette.

A kaszinók 7,37 milliárd forint játékadót hoztak össze, befizetni ebből azonban csak alig többet, mint 3 milliárdot kell, mert egy 2013-as törvénymódosítás miatt a megfizetett koncessziós díjjal csökkenthetik az adót – írja a 444.hu. Azaz Vajnáék számára a kaszinókért fizetendő koncessziós díjat egyszerűen levonták az adóból, így gyenge négymillárd forinttal rögtön beljebb is vannak.

Az LMP-s képviselő megkérdezte az is, hogy miként lehet az, hogy a kaszinóknak máig nem kötelező NAV-hoz bekötött pénztárgépet beállítaniuk – miközben már az utolsó trafikban is online bekötött pénztárgép kötelező. Tállai szerint a NAV a kaszinókat havi bontású éves ellenőrzési terv alapján ellenőrzi, 2015-ben például összesen 682 ellenőrzést folytattak, 48 esetben tapasztaltak hiányosságot, és négy esetben bírságoltak is. Hol itt a problem?

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!