szerző:
hvg.hu

Az európai nukleáris energetikai lobbiszervezet hónapokkal ezelőtt állt elő azzal Európának száz új atomerőműre van szüksége. Ebbe gondolatmenetbe most besimíthatóvá vált a paksi erőműépítés is.

Stabil szabályozói és befektetési keret létrehozására sürgeti az uniós intézményeket az európai nukleáris ipar szócsöve, a Foratom. A szervezet a paksi atomerőmű építési projekt mellett érvel a február 12-én záruló konzultáción, melyet az Európai Bizottság hirdetett meg az állami támogatási vizsgálat apropóján – írja a Bruxinfó.

A Foratom, mely tavaly októberben azzal a szerintük csöppet sem földtől elrugaszkodott gondolatmenettel állt elő, hogy Európának 100 új atomerőművet kellene építeni e 2045-ig, hogy a kontinens villamosenergia-igényét ki tudja elégíteni, most újra elővette a víziót. A Foratom vezetői szerint ehhez mindössze 500-800 milliárd eurós beruházási volument kellene biztosítani. A lobbiszervezet arra szeretné rávenni az uniós intézményeket, hogy az atomenergiának gyorsan dolgozzanak ki egy új szabályozói és befektetési keretet – mivel az szerintük az EU klímavédelmi céljainak eléréshez amúgy is nélkülözhetetlen.

Hinklye Point - 18 hónapig tartott az az uniós vizsgálat, amit Paks II. esetében csak most kezdenek el
©

A Foratom érvelése az, hogy a nukleáris energiára vonatkozó specifikus állami támogatási iránymutatások hiánya most nem ösztönzi a magánbefektetőket a nukleáris létesítményekbe való beruházásra, így a kezdeti befektetés terheit kizárólag állami pénzből finanszírozzák; melyeket ráadásul az EU-szerződés alapján, külön-külön bírálja el az Európai Bizottság. „Általában az egész villamosáram-piacra igaz, hogy állami támogatás nélkül egyáltalán nincs beruházás” – mondta a brüsszeli hírportálnak Jean-Pol Poncelet, a Foratom főigazgatója.
 
Ami az egyedi engedélyezési, illetve vizsgálódási metódust illeti, a nukleáris lobbiszervezet úgy látja, hogy túl hosszú időre telik, mire egy-egy beruházás véglegesen megkaphatja a brüsszeli zöld lámpát; legutóbb ez a brit Hinkley Point C esetében már 18 hónapig tartó folyamat végén sikerült csak. Mindezek felemlegetése nyilvánvalóan a Brüsszel és Budapest közt zajló Paks II. vizsgálatra is utal. Az EB november végén jelezte, hogy vizsgálatot indít az állami támogatás gyanúja miatt (mivel azt a magyar kormány ma is tagadja, de az uniós szervezetet a bemutatott dokumentumok, illetve a legmagasabb szintű egyeztetések sem győzték meg erről). Az EB február 12-ig konzultációs lehetőséget biztosít az összes érdekelt fél számára a vitához – és a jelek szerint a Foratom ezt magára vette.

A Bruxinfónak azt mondták, hogy napokon belül elküldik a bizottságnak a véleményüket, és ők a paksi projekt mellett érvelnek majd.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!