szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az európai atomlobbiszervezet szerint segíteni kéne az uniós nukleáris projekteket, garantálni kéne a technológiák közti semlegességet, és csak a szinten tartáshoz építeni kellene legalább 100 új reaktor 2050-ig. És ezt ők tényleg komolyan is gondolják!

Miközben Németország végleg elköszönőben van az atomenergiától, és a napokban már azt is pontosan beárazták, hogy a 2022-ben leállítandó utolsó atomerőművük után mibe kerülhetnek majd a bontási munkálatok; miközben az Egyesült Királyságban határozatlan időre felfüggeszették  - az Orbánék által a Paks II. projektjhez korábban gyakran párhuzamként citált - Hinkley Point C reaktoréptési munkálatok elkezdését, és miközben Franciaországról egyre nyilvánvalóbb, hogy a korábbi évtizedekben kialakult atomenergiafüggése miatt menthetetlenül kutyaszorítóba került, a Foratom úgy látja, hogy az EU-ban 2050-ig meg kéne építeni úgy 100 új nukleáris reaktort.

A már nem létező francia atomerőművi idill
©

Az Európai Atomfórum (ez a Foratom hivatalos neve) a honlapján olvasható nyilatkozatában azt állította, hogy az Európai Unió energetikai célkitűzéseinek elérése érdekében az évszázad közepéig "legalább a jelenlegi szinten kell megőrizni a nukleáris energiatermelést".

Nukleáris reneszánsz

A kifejezést leginkább Oroszország használja, de mögötte leginkább az állami Roszatom reményei találhatók, melyek szerint megváltozik a világban a ’90-es évek óta tartó beruházási szélcsend. Az tény, hogy az utóbbi 20 évben alig-alig épült új atomerőmű, és az is, hogy a legtöbb, már építés alatt álló projekt is késésben van - 3-9 évesben, melyik hogy. És az is tény, hogy mindegyik sokkal-sokkal többe kerül, mint ahogyan azt eredetileg eltervezték. A legutóbbi World Nuclear Industry Status Report (WNISR) siralmas képet festett az iparági kilátásokról: Japánban, az atomenergia egykori fellegvárában továbbra is alig-alig pislákol az iparági „fény”, a korábbi európia gigásznak számító francia Areva lényegében csődbe ment, és még Kína is építkezési szünetet rendelt el, miközben az Egyesült Királyságban és Franciaországban is - főként pénzügyi megfontolások miatt – egyre csak nő az ellenállás az új projekt elindításával szemben.

Az atomenergetikai lobbiszervezet a dokumentumot az Európai Bizottságnak címezték abból az alkalomból, hogy az uniós végrehajtó testületaz idén, 2007 után először új Nukleáris Tájékoztató Programot ad majd ki. A Foratom szerint a következő 35 évben kieső atomernergetikai kapacitások pótlására több mint száz új reaktorblokkot kellene  beüzemelni Európában, és ez azért lenne jó - szerintük - mert "tartósan garantálják az ellátásbiztonságot, elősegítik a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését és versenyképes áramárakat tesznek lehetővé".

A szervezet azt tartaná ideálisnak, ha az EU 14 országában lenne a következő években efféle beruházás, de azt nem közölték, hogy a 28 tagállam közül pontosan mely országokta gondoltak - MAgyaorrsázgra nyilván, bár a Paks II. projektről korai volna még kijelenteni, hogy biztos lábakon áll. De az „itt a nukleáris reneszánsz” húrjait is megpendítették, amikor jelezték: a világban jelenleg 67 reaktorépítési projekt zajlik.

A szervezet szerint az EU-nak el kell fogadnia az alacsony széndioxid-kibocsátású energetikai technológiák közti semlegesség elvét, amely elősegíti az ilyen beruházásokat, és biztosítja a stabil szabályozási és beruházási keretet. A Foratom szerint ennek része az is, hogy ne lehessen bevezetni nukleáris adót.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy kutató szerint ezt a négy égitestet kellene átvizsgálni, mert élet lehet rajtuk

Egy kutató szerint ezt a négy égitestet kellene átvizsgálni, mert élet lehet rajtuk

Az USA visszaállított minden ENSZ-szankciót Iránnal szemben

Az USA visszaállított minden ENSZ-szankciót Iránnal szemben

Nagyot estek az OTP részvényei

Nagyot estek az OTP részvényei