szerző:
hvg.hu

Nemcsak a fogyasztók, de a boltok is nyertek a sertéshús forgalmi adójának mérséklésén, azaz nem engedték át a teljes adócsökkentést a fogyasztóknak. Már amelyik.

A sertéshús áfájának januári csökkentése megjelent ugyan a fogyasztói árakban, de a boltoknak is jutott a közteher-mérséklésből. A sertéshús áfájának a korábbi 27-ről 5 százalékra való csökkentése 17,3 százalékos árcsökkenést eredményezett volna januárban, ha a boltok teljes mértékben átengedik azt a vásárlóknak – írja a Napi.hu. Ezzel szemben a KSH januári inflációs statisztikája szerint decemberhez képest a sertéshús ára 15,3 százalékkal csökkent.

Éves bázison nézve a sertéshús ára még nagyobb mértékben, 17,2 százalékkal csökkent, ahogy 2015-ben végig olcsóbban lehetett hozzájutni, mint egy évvel korábban. Ennek köszönhetően a teljes hús, hal, húskészítmény termékcsoport ára is 5,4 százalékkal csökkent tavaly januárhoz képest.

Hasonlóra jutott lapunk is január közepén, amikor összevettte a tavaly év végi árakat az áfacsökkentettekkel, Az élelmiszerláncok az év eleji leárazásokban több termék esetében részben vagy egészben továbbadták a fogyasztóknak a sertéshús áfacsökkentését, volt, amikor többet is vágtak az adócsökkentésnél. 

Mindegyik bolt igyekszik reklámozni, vevőcsalogató eszközként felfogni, hogy az áfacsökkentésnek köszönhetően több sertéstermék árát jelentősen levitték, a hirdetések pedig jobbára arról szólnak, hogy egy forintot sem nyelnek le az adócsökkentésből.

A Spar ma közzétette néhány tőkehúsfajta árát, amiből az jön ki, ezek ára átlagosan 21 százalék körüli mértékben csökkent.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!