szerző:
hvg.hu

A keresetek és a szexuális beállítottság összefüggéseit mérte egy kutató Nagy-Britanniában, Franciaországban az Egyesült Államokban, Kanadában, Németországban és Hollandiában. Ez jött ki.

A munkaerőpiacok az egyenlőtlenség melegágyai – kezdi egy friss felmérés ismertetését az Economist, amely azt a meglepő tézist teszi az asztalra, hogy a leszbikus nők többet keresnek a heteroszexuálisoknál.

A munkaerőpiaci, kereseti egyenlőtlenség felsorolása "klasszikusan" a férfi-nő összehasonlításból indul: a fehér amerikai férfi által elvégzett munka után fizetett egy dollár a fehér nőknek (ugyanarra a munkára) adva már csak 78 cent, a latinóknál pedig csak 56 cent. A házasság áldás a férfi jövedelme számára – az anyaság viszont visszahúzza a női kereseteket. Marieka Klawitter a Washingtoni Egyetem kutatója az elmúlt években több tucat felmérést végzett a bérek és a szexuális irányultság témakörében. Azt találta, hogy miközben átlagosan például a meleg férfiak 5-11 százalékkal kevesebbet keresnek, mint a heterók, a leszbikusok 9 százalékos jövedelmi pluszt képesek felmutatni.

A Carol című leszbikus dráma 2015 egyik nagy meglepetés-mozija volt
©

A Nagy-Britanniában, Franciaországban az Egyesült Államokban, Kanadában, Németországban és Hollandiában készült felmérés magyarázatot keresve utóbbira azt találta, hogy a leszbikusok általában képzettebbek a heteroszexuális nőknél, és kevésbé valószínű a gyerekvállalásuk is. Ráadásul a leszbikus párok hajlamosak többet dolgozni (akkor is, ha gyereket nevelnek), ugyanakkor azt már más tanulmányokban is megírták, hogy az azonos nemű háztartásokban a házimunkák megosztása egyenletesebb, mint a heteroszexuálisoknál.

Bármi legyen is az oka a leszbikusok bérelőnyének, az nem teszi őket kiváltságos csoporttá – írja az Economist.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!