szerző:
hvg.hu

A fiúk kétszer több pénzből gazdálkodnak, mint a lányok.

A Provident Pénzügyi Zrt. által kezdeményezett Családi Kasszasikerek Program 16-18 éves középiskolás diákok körében végzett reprezentatív kutatásából kiderült, hogy a fiúk 56 százaléka, a lányoknak pedig 42 százaléka dolgozik a középiskolai tanulmányai mellett.

A kutatásban részt vevő diákok jelentős része, 84 százaléka rendelkezik szabadon elkölthető havi pénzösszeggel, átlagosan 18 ezer forinttal. A rendelkezésükre álló összeg a szülők által adott zsebpénzből, illetve a diákok saját keresetéből tevődik össze, amely a fiúk esetében összesen 24 ezer forint, a lányoknál ennek pontosan a fele, 12 ezer forint havonta. A diákok fontosnak tartják, hogy rendelkezzenek önálló keresettel, így az elmúlt időszakban nőtt a munkavállalási kedv a körükben.

Jelentős különbségek mutatkoznak a hazai középiskolás fiúk és lányok gazdasági-pénzügyi ismereteiben is: az előbbiek 42 százaléka, az utóbbiak csupán közel negyede, 23 százaléka rendelkezik megalapozottabbnak tekinthető tudással a témakörben.

Pénzügyi döntéseik meghozatalánál a lányok szívesebben kérnek tanácsot a családjuktól, mint a fiúk, akiknek viszont a barátok véleménye fontosabb. A továbbtanulásról és az első munkahelyről is eltérően vélekednek – a lányok körében népszerűek az orvostudományi és művészeti képzések, szívesebben dolgoznának a nonprofit szférában, és fontos feltétel számukra a jó munkahelyi környezet. A fiúk az informatikai és műszaki szektorok iránt érdeklődnek, 60%-uk pedig szívesen indítana saját vállalkozást az iskolai évek után.

A 16-18 évesek jövőbeni munkájukkal kapcsolatos elvárásaik és terveik is sokban különböznek a két nem esetében. Az alkalmazotti lét mellett egyre nagyobb arányban érdeklődnek a középiskolások a saját cég indítása iránt. A fiúk 56 százaléka számára vonzó ez az alternatíva, míg a lányok vállalkozási kedve alacsonyabb, 48 százalékuk gondolkodik csak saját cég alapításában az iskolaévek után.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!