szerző:
hvg.hu

Levélben kérte Áder János köztársasági elnöktől a Transparency International (TI) jogvédő szervezet, hogy ne írja alá a postáról és a jegybankról szóló új jogszabályokat, amelyek a szervezet szerint korlátozzák a közérdekű adatokhoz való hozzáférést. Azt is kérték tőle, kezdeményezze a két törvény Alkotmánybíróság általi felülvizsgálatát.

Áder állítólag nem írná alá
A Magyar Nemzet korábban azt írta, információik szerint Áder János köztársasági elnök nem írja alá a kedden módosított jegybanktörvényt, amely lehetővé teszi, hogy a jövőben eltitkolják az MNB alapítványainak pénzügyeit.

Március 1-jén az Országgyűlés ismét két olyan törvényt fogadott el, amelyek súlyosan korlátozzák a közérdekű adatokhoz való hozzáférést – írta az államfőnek címzett nyílt levelében a TI.

A szervezet szerint a Magyar Postáról szóló törvény és a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvény lényege ugyanaz: ezek az állami tulajdonban álló társaságok és az általuk irányított vállalatok mentesülnek az adataik közzétételére vonatkozó kötelezettségek alól.

A két törvény megnehezíti, hogy a polgárok, élve a jogaikkal, ellenőrizzék a hatalom működését és a közpénzek elköltését, emiatt ezek a törvények nem szolgálják a magyar polgárok javát és nincsen keresnivalójuk a magyar jogrendszerben – írták.

A TI hozzátette, hogy a parlament a jegybank esetében különös figyelmet fordított az alapítványi vagyonra, amely, a törvény indokolása szerint, az alapító MNB-től történő elkülönülésre figyelemmel "elveszíti közvagyon jellegét”. Ez a rendelkezés egymagában 250 milliárd forint sorsát rejti el a polgárok vigyázó szeme elől, de a Magyar Posta esetében is 200 milliárd forint felhasználása válik titokká – tették hozzá.

A TI arról is írt Ádernek, hogy több pert indítottak a jegybank és alapítványai ellen azért, mert meg akarják tudni, ezek a szervezetek mire költik a pénzt.

"Első fokon rendre meg is nyertük ezeket a pereket, a bíróságok ugyanis úgy ítélték meg, hogy az MNB pénze akkor is közpénznek minősül, ha alapítványok rendelkezésére bocsátja, vagy ha közbeszerzés keretében a Századvég Alapítványnak juttatja. Mivel az Országgyűlés döntése értelmében mindkét törvényt alkalmazni kell a jelenleg folyamatban lévő eljárásokban is, ezeket a pereket másodfokon várhatóan el fogjuk veszíteni" – közölték.

"Nehéz olyan ellenféllel küzdeni a bíróságon, amelyik, ha vesztésre áll, menetközben átírja a szabályokat, hogy javítsa a saját esélyeit. Arról nem is beszélve, hogy valódi demokráciában az állam nem avatkozik be törvényi eszközökkel folyamatban lévő peres eljárásokba, az ugyanis súlyosan sérti a tisztességes eljáráshoz fűződő, mindenkit megillető alapvető jogot" – közölték.

A szervezet hozzátette, azt kérik Ádertől, akadályozza meg a két kifogásolt jogszabály hatálybalépését azáltal, hogy kezdeményezi az Alkotmánybíróság általi felülvizsgálatukat.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!